Research (Česká spořitelna)
Investice  |  20.09.2017 09:45:39

Brexit means Brexit and Boris is Boris. Donald is Donald

Politické drama jak z politického seriálu (doplňte si Game of Thrones, House of cards nebo mně nejsympatičtější Jistě, pane ministře) se odehrává v kulisách ostře sledovaného zasedání Valného shromáždění OSN, na mezinárodní konferenci ve Florencii i v zákulisí britské Konzervativní strany. V hlavní roli je zkušená politička, která se zoufale snaží si zahrabat svůj vlastní politický hrob. Na druhé straně pak cynický ministr zahraničí, který před loajalitou vládě upřednostňuje vlastní politické ambice (nutno ale podotknout, že prozatím ne příliš úspěšně). Celé království s e zatím připravuje na životně důležitou bitvu, ve které prozatím zjevně tahá za kratší konec.

Britský ministr zahraničí začal podkopávat kotníky premiérky Theresy May, kterou nejpozději od nepovedených voleb na jaře v premiérském křesle drží jedině fakt, že někdo ten brexit vyjednat musí. Minulý týden se v dlouhém komentáři pro Daily Telegraph nechal slyšet, že „UK by na tom, až jednou vyrovná účty s EU, byla přibližně o 350 milionů liber lépe,“, čímž použil argument, který byl už jednou zdiskreditován jako zavádějící lež a jednoznačně jde proti politické linii vedené Theresou May.

Prakticky okamžitě to bylo interpretováno jako podkopávání autority premiérky těsně před klíčovým a dlouho očekávaným projevem ve Florencii, který se má odehrát v pátek. Turbulentní události předbíhají sami sebe a mnohé hlasy volají zevnitř i zvenku Konzervativní strany volají po rezignaci Borise Johnsona. Sama Theresa May prozatím volila klidná slova: „Boris is Boris “. Ani Boris se zatím prý k rezignaci nechystá.

Nicméně se dá očekávat, že když ho dnes potkala v hotelu na zasedání OSN v New Yorku, takto smířlivá slova nevolila. Prozatím je Boris Johnson stále ještě ministrem zahraničí. Jestli jím ale bude i příští týden v tuto chvíli nikdo neví.

Donald is Donald

Na stejném shromáždění OSN se nechal slyšet americký prezident Donald Trump, že „pokud budou USA donuceny bránit sebe nebo své spojence, nebudeme mít jinou možnost, než totálně zničit Severní Koreu“. Trhy na to příliš nereagovaly. 

Vítek Macháček 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688