Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.09.2017 09:09:15

Americký S&P 500 poprvé v historii nad 2500 body (Ranní zpráva z akciového trhu)


Hlavní události

Akcie CME míří do regionálního indexu CECE EUR. 

Evropské akcie budou na počátku dnešní seance hledat svůj směr.

Tento týden ve Spojených státech příliš bohatý na nová makroekonomická data nebude. Dočkáme se některých statistik z trhu nemovitostí a předstihových ukazatelů. O to zajímavější však bude zasedání Fedu, jehož výsledky se dozvíme ve středu v podvečer. Na starém kontinentě se rovněž dočkáme indikátorů důvěry, dnes pak bude zveřejněna spotřebitelská inflace.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový index S&P 500 dosáhl ve své historii dalšího milníku, když překonal hranici 2500 bodů. K tomu mu v pátek pomohl zisk ve výši pouhých dvou desetin procenta. V celém týdnu si akciový trh připsal 1,6 %. Poté, co odezněly obavy ze způsobených škod hurikánem, které se měly vyšplhat až k 200 mld. USD, a co geopolitická rizika mírně ustoupila, se pozornost investorů vrátila opět k makroekonomických číslům, která zůstávají nadále pro akciový trh povzbudivá. 

Asijsko-pacifický region vstoupil do nového týdne růstem. Daří se prakticky všem trhům. Největší zisky si odnášejí akcie obchodované v Jižní Koreji, kde index Kospi přidává 1,3 %. Sekunduje mu hongkongský trh s 1,1% zisky. Obchodní aktivita v regionu však byla během nočního obchodování slabší, když trhy v Japonsku zůstaly kvůli svátku zavřené.

Středeční zasedání Fedu by nemělo přinést změnu v nastavení úrokových sazeb, nicméně by americká centrální banka měla začít postupně snižovat svoji bilanční sumu. Nečekáme žádnou výraznější reakci na tento krok, překvapením by dle nás pro trhy bylo, pokud by Fed nic takového neoznámil. Hospodářský růst přes následky hurikánů zůstává nadále velmi solidní a ekonomika by se tak měla lehce vypořádat s dalším zvyšováním sazeb. To my očekáváme na prosincovém zasedání. 

ČEZ

Bulharská uhelná skupina Bobov Dol nabídla nejvyšší cenu za bulharská aktiva ČEZ ve výši 250 mil. EUR. Kromě ní podaly svou nabídku další čtyři společnosti.

Počáteční investice v Bulharsku byly 8,6 mld. CZK za uhelnou elektrárnu Varna a 8,7 mld. CZK za distribuční společnost. ČEZ doposud získal na dividendách zhruba 7 mld. CZK. Při započtení nejvyšší nabídnuté ceny by jeho výtěžek v Bulharsku dosáhl 13,5 mld. CZK, což představuje nadále ztrátu ve výši necelých 4 mld. CZK.

Zprávu tak celkově hodnotíme negativně.

CME

Akcie mediální společnosti CME budou ode dneška zařazeny do indexu CECE EUR. Tato změna má význam zejména pro pasivní institucionální investory, pro jejichž portfolia může být tento index benchmarkem. V takovém případě dochází k převrstvování prostředků ve prospěch CME a to zvyšuje poptávku po jejích akciích. Na druhou stranu je podstatné říci, že váha akcie v indexu bude minimální, neměla by překročit 0,3 %.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688