Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.09.2017 13:59:24

Mzdy letos zvýšily tři čtvrtiny firem. Příští rok chtějí odbory další desetinu


Mzdy zvýšilo letos svým zaměstnancům 75 procent všech podniků. Zaměstnanci si polepšili nejčastěji o pět a více procent. Více než sedmiprocentní nárůst mezd hlásí každá šestá firma v zemi. Vyplývá to z nejnovější ankety Hospodářské komory mezi zaměstnavateli. Odbory dnes vyhlásily požadavek, aby mzdy v soukromém sektoru příští rok rostly o dalších 8 až 10 procent a tvrdí, že podpoří vymáhání růstu mezd stávkami.

Letos 13. plat či odměny, narostou benefity

Podniky se ale nadále potýkají s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, obsazovat pracovní místa se v současnosti daří nejlépe firmám v Jihomoravském kraji a na Vysočině. Přesto firmy v ČR hlásí 200.000 neobsazených míst. Zaměstnavatele podle ankety dusí vysoké mzdové náklady, pro rok 2018 to za větší hrozbu pro rozvoj firem označilo více firem než letos, vyplýváz průzkumu HK ČR.

Přesto ještě v letošním roce vyplatí svým zaměstnancům 13. mzdu nebo odměnu v podobné výši více firem než loni. Zatímco na konci roku 2016 takto odměňovalo své zaměstnance 39 procent firem, letos jich bude více. Třináctých platů se dočkají hlavně zaměstnanci středně velkých firem.

Případné propouštění připouští sedm procent firem, nabírat chtějí zejména firmy nad 250 zaměstnanců. Většina firem bude zvyšovat mzdy i v roce 2018, třetina zaměstnanců si polepší o více než pět procent. Žádná firma přitom nepředpokládá, že by musela mzdy snižovat.

Aby si zaměstnance firmy udržely nebo v lepším případě získaly nové, rozšíří nabídku zaměstnaneckých benefitů. Většinou přidají několik placených dní dovolené, takzvaných sick days, častěji se začal objevovat náborový příspěvek a příspěvek na dojíždění.

Nedostatek kvalifikované pracovní síly, náklady na mzdy a administrativní zátěž budou podle podnikatelů největšími překážkami, se kterými si budou muset v roce 2018 poradit. Do ankety se zapojilo 429 podnikatelských subjektů napříč kraji a odvětvími, převážně mikro a malé podniky do 50 zaměstnanců.

Odbory: Příští rok 8 až 10 %. Stávky podpoříme

Odbory budou ve firmách požadovat pro příští rok růst mezd o osm až deset procent. V Praze na odborářském shromáždění před zahájením kolektivního vyjednávání to dnes řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Zaměstnavatelé skokové přidávání odmítají. Poukazují na to, že se výdělky zvedají. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák označil jednání odborářů za "předvolební nátlak"."Jsme si vědomi, v jaké situaci se nacházíme. Jsme hrdí zaměstnanci. Není naším cílem firmy likvidovat. Zjistíme si, jak se firmě daří, kolik odvádí na budoucnost, kolik dává matce," uvedl Středula. Dodal, že ekonomika roste a nezaměstnanost je nízká.

Průměrná mzda v soukromém sektoru v posledních letech rostla méně než průměrný plat. Stát tak svým zaměstnancům přidával v průměru víc než firmy svým lidem. Od roku 2011 do konce loňska si podle údajů informačního systému o průměrném výdělku pracovník v privátním sektoru polepšil průměrně o 3200 korun hrubého, ve veřejné sféře o 5800 korun. Průměrný plat loni činil 29.501 korun, průměrná mzda 28.969 korun.

Zástupci zaměstnavatelů jsou proti skokovému zvyšování. "Volání odborových předáků po skokovém navyšování mezd zásadně odmítáme. Zvlášť v době, kdy u nás mzdy rostou a situace na trhu práce i ekonomický růst jejich navyšování podporuje, toto jednání vnímám jako předvolební nátlak," uvedl Hanák.

Dodal, že zaměstnavatelé odpovídají za konkurenceschopnost firmy, podle ní rozhodují o investicích, modernizaci, školení. Při kolektivním vyjednávání se řeší také benefity a firemní investice.

Odbory uvádějí, že bez jejich tlaku by zaměstnavatelé dobrovolně pracovníkům nepřidávali. Středula řekl, že pokud si zaměstnanci budou chtít vymoci zvýšení výdělků stávkovou pohotovostí či stávkou, odborová centrála je podpoří.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688