Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.09.2017 18:28:28

Goldman Sachs: S korekcí počítá tolik investorů, že na ni zřejmě nedojde

Jaká je šance, že akciový trh někdy v dohledné době sklouzne dolů? Podle banky Goldman Sachs moc velká není. Jednoduše kvůli obavám, že by se něco takového mohlo přihodit.

Hlasů, které říkají, že nějaká korekce by mohla přijít, v poslední době opět přibylo. Širší americký akciový index S&P 500 má za sebou 14 měsíců, kdy se nepropadl o více než 5 procent. Od plnohodnotné korekce, tedy 10procentního poklesu, uplynulo 19 měsíců. A analytici „goldmanů“ si nemyslí, že se tyto šňůry teď přetrhnou.

Raněný býk

Důvody? Jedním ze dvou hlavních příčin je strach, který způsobuje, že investoři v podstatě „negují“ jakékoli obavy z euforie, které by býčí trh mohly utnout.

„Raněný býk je tím, co smýšlení investorů popisuje nejlépe,“ říká podle CNBC hlavní analytik pro americké akciové trhy David Kostin.

Širší americký akciový index S&P 500 stoupl od začátku roku do dnešního zahájení na Wall Street o více než 11 procent. Po dnešním otevření zapsal nové historické maximum 2 493,23 bodu.

Kostinovo stanovisko je zajímavé ještě z jednoho důvodu. Jeho cílovou úrovní pro S&P 500 pro letošní rok je 2 400 bodů. Analytik přitom nabízí celou řádku důvodů, proč by se investoři měli bát, že trh spadne. Za zmínku stojí nízká volatilita, napjaté valuace, stárnoucí ekonomická expanze, zpřísňující se měnová politika Fedu, klesající dluhopisové výnosy a politická nejistota.

Kostin se ale nedomnívá, že tyto faktory dohromady vyústí v masivní výprodej. Něco takového je podle něj málo pravděpodobné, protože nálada na trhu je přidušená a spotřebitelské výdaje Američanů si stojí dobře.

Počítání medvědů

Ukazují to i nejnovější čísla americké asociace individuálních investorů AAII. „Medvědů“ je mezi drobnými investory podle jejího průzkumu 35,7 procenta, tedy více, než je historický průměr. Neutrální postoj má 35 procent oslovených. Oproti tomu býčí pohled na trh jich razí jenom 29,3 procenta. Dlouhodobý průměr je 38,5 procenta.

„Akciový trh bezpochyby jednou klesne,“ říká hlavní investiční analytik společnosti Leuthold Group Jim Paulsen. „Pravděpodobně to ale bude tehdy, až se zadrhnou jeho základní ekonomické fundamenty.“ To, čeho by si investoři měli podle něj všímat, je výrazná opora v podobě slabšího amerického dolaru a nižší dluhopisové výnosy oproti konci loňského roku. Většina jich ale sleduje utahující se měnovou politiku Fedu.

Zdroj: CNBC 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688