Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.09.2017 09:33:57

Nejvyšší celosvětový zisk. Jedině tak prý saúdskoarabské Aramco uspěje při IPO


Až saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco v příštím roce zveřejní poprvé své výsledky hospodaření, bude muset překvapit investory buď rekordním ziskem z celosvětového hlediska, nebo snížit své ambice na tržní kapitalizaci firmy pro primární nabídku akcií. Investoři již dlouhou dobu uvažují, zda tržní hodnota firmy Aramco může být zhruba dva biliony dolarů (43,6 bilionu ), jak naznačil saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán Saúd. Podle analytiků oslovených agenturou Reuters by se v takovém případě měl roční zisk firmy pohybovat kolem 130 miliard dolarů, což se zatím žádné firmě na světě nepodařilo.

Aramco je největším producentem ropy na světě. Salmán chce primární nabídkou firmy získat peníze na financování investic, které mají snížit závislost země na vývozu ropy. Prokázané ropné rezervy firmy Aramco činí 261 miliard barelů, což na základě výpočtů vycházejících z posledních akvizic v odvětví ohodnocuje firmu skutečně na téměř dva biliony dolarů, uvádí Reuters. Ovšem výše zásob není jediným ukazatelem při určování hodnoty energetické firmy. Pokud se podíváme na další měřítka, může být tato částka zpochybněna. Většina dalších ukazatelů není známa a známa nebude až do doby, než firma zveřejní finanční výsledky před plánovanou nabídkou, která se má uskutečnit v příštím roce.

Při použití globálně uznávaného poměru používaného u konkurenčních firem, což je hodnota podniku k hrubému provoznímu zisku (EBITDA), by firma musela při stanovené tržní kapitalizaci vykázat EBITDA 130 miliard USD. Byla by tak první na světě. Žádné firmě z žádného odvětví se zatím nepodařilo vykázat roční EBITDA vyšší než 100 miliard USD. Exxon Mobil je největší ropnou firmou na světě s akciemi na burze. Tržní kapitalizace firmy podle Thomson Reuters Eikon loni činila 365 miliard USD a EBITDA 23 miliard USD.

Aramco neodpověděla na otázku, jak chce dosáhnou čísla dva biliony USD. „Je to velmi spekulativní. Nekomentujeme spekulace," uvedla firma v prohlášení zaslaném agentuře Reuters. Zdroj z ropného průmysl Saúdské Arábie uvedl, že hodnota firmy Aramco nemůže být stanovena, dokud se nezjistí zájem investorů. Podle něj je zavádějící srovnávat Aramco a Exxon, jehož těžba nedosahuje ani poloviny roční těžby saúdskoarabské firmy a jeho rezervy dosahují asi desetiny rezerv Aramca. EBITDA by podle něj neměla být jediným měřítkem.

Společnost Aramco zatím nikdy nezveřejnila výsledky hospodaření. Výsledky se však dají vyvodit z účtů Saúdské Arábie, protože ropa tvoří hlavní podíl na příjmech země. Vzhledem k současné bilanci běžného účtu příjmy firmy z vývozu ropy a rafinovaných produktů loni podle analytiků dosáhly 160 miliard USD. A to cena ropy činila 34 dolarů za barel. Pokud by cena byla 70 dolarů za barel, není nemožné, aby firma vykázala příjmy 250 miliard USD a protože její provozní náklady patří mezi nejnižší na světě, mohl by zisk činit nejméně 100 miliard USD.

Investoři však při oceňování firmy budou hodnotit i rizika země. Exxon těží z toho, že má sídlo v USA, i když některé jeho operace jsou v politicky nestabilních zemích. Sídlo Aramca je v Saúdské Arábie, zemi v nestabilním regionu, kde je přede dveřmi válka v Jemenu. „Aramco je určitě skvělá, moderní a vysoce kvalitní firma," řekl jeden ze západních bankéřů. "Bohužel nikdo nemůže říct, že Saúdská Arábie je skvělá země z geopolitického pohledu."

(Zdroj: ČTK, Reuters)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688