Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.09.2017 16:57:26

Šéf Total: EU nesmí nechat čínské firmy ovládnout strategické sektory v Evropě


Státy Evropské unie by měly společně bránit čínským firmám podporovaným státem získávat v evropském regionu kontrolu ve strategických sektorech. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil šéf francouzské společnosti Total Patrick Pouyanne, který s delegací podnikatelů doprovází prezidenta Emmanuela Macrona na návštěvě Řecka.

Macron v červnu vyzval Brusel, aby vypracoval systém pro screening investic zemí vně EU do strategických sektorů. Některé ze států unie návrh podpořily. Menší země východní a jihovýchodní Evropy, které z čínských investic profitují, však jakákoli opatření vůči Pekingu odmítly.

"Je to problém nás všech. Číňané nyní vedou v Evropě ofenzivu, stejně jako to provedli v Africe. Našli si nejslabší články, jako jsou Řecko a Makedonie a všechny tyto malé země," prohlásil Pouyanne v rozhovoru s novináři.

"Evropa nese společnou odpovědnost, a to je jediná adekvátní strategie, jak zabránit čínskému stylu 'rozděl a panuj'. Souhlasím s prezidentem Macronem, že nemůžeme bojovat každý sám za sebe a dívat se, jak Čína rozkládá náš systém," zdůraznil. Poukázal nicméně na to, že čínský kapitál by Evropa odmítat neměla, společnosti by se ale měly s čínskými podniky spojit a kapitál ovládat společně.

Francie prosazuje větší reciprocitu; to znamená, že čínské firmy by měly získat přístup do Evropy jen ve stejné míře, v jaké umožní evropským firmám dostat se do Číny. Negativním případem je podle něho solární průmysl, v němž se čínské firmy na evropském trhu rozpínají a cenově podbízejí. "Je to státní ekonomika, to jen v Bruselu si lidé myslí, že je tržní," prohlásil Patrick Pouyanne.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688