Internet a telefony  |  31.08.2017 16:27:54

Narušení soukromí zaměstnanců může nově trestat i inspektorát práce

29. července vstoupila v platnost novela zákona o inspekci práce, díky které může narušení soukromí zaměstnanců nově trestat také inspektorát práce. Vedle Úřadu pro ochranu osobních údajů tak bude v této oblasti působit další státní orgán se sankčním pravomocemi.

Podle současného zákoníku práce nesmějí zaměstnavatelé narušovat soukromí zaměstnanců na pracovišti. Za takové narušení může být považovaný třeba i kamerový systém, sledování služebních vozidel pomocí GPS nebo monitoring emailů. Od konce července se mohou v případě porušení těchto pravidel zaměstnanci nově obrátit na inspektorát práce. „Tato novinka postavení zaměstnance značně ulehčuje. Napříště se už nemusí zdlouhavým způsobem obracet na soud, ale postačí, když podá podnět u místně příslušného inspektorátu práce,“ vysvětluje Aleš Eppinger, advokát Schaffer & Partner.

Podnět inspektorátům práce může navíc podat úplně každý a zůstat přitom v anonymitě. „Dokazovat nemusí vůbec nic a inspektoráty mají povinnost se tím zabývat. Na druhou stranu ale musí být z podnětu alespoň shledatelné, jakého zaměstnavatele se týká a co se zaměstnavateli vytýká,“ říká Veronika Odrobinová, advokátka a spolupracující lektorka 1. VOX. Zajímavým impulsem k provedení kontroly je i bezplatná poradenská činnost inspekce práce. Mnohdy se stane, že zaměstnanec, bez úmyslu stěžovat si na zaměstnavatele, zkonzultuje něco v rámci této bezplatné poradenské činnosti a pokud se inspektorovi něco nezdá, zjistí si, pro koho pracuje a přijde na kontrolu.

V případě narušení soukromí zaměstnance na pracovišti a ve společných prostorách hrozí nově zaměstnavateli pokuta až do výše jednoho milionu korun a sankce až do výše 100 tisíc korun v případě, pokud poruší svou povinnost stanovenou zákoníkem práce informovat zaměstnance o zavedení kontrolních mechanismů na pracovišti, včetně uvedení rozsahu této kontroly a způsobech jejího provádění.

Zaměstnavatel se možnému postihu nevyhne ani v případě, pokud je zaměstnavatel o opatřením informován již při podpisu smlouvy. Zákoník práce stanoví, že zaměstnavatel nesmí soukromí zaměstnance sledovat bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti. „Odborná veřejnost se zde kloní k názoru, že toto právo má v zásadě kterýkoli zaměstnavatel, pokud postupuje přiměřeně – pro podezření z krádeží jogurtů z ledničky asi není na místě instalovat kamerový systém. Nejde zde tedy stanovit jednotné pravidlo, kdy a jakým způsobem zaměstnavatel může sledovat. Souhlas zaměstnance zde zaměstnavateli nepomůže – buď podmínky splněny jsou a pak sledovat může nebo podmínky splněny nejsou a pak nepomůže, ani když zaměstnanec souhlasí,“ upřesňuje Veronika Odrobinová, advokátka a spolupracující lektorka 1. VOX.

Z hlediska přiměřenosti lze pak jinou úroveň "sledování" očekávat v jaderné elektrárně a jinou například při sázení stromků v lese. „Z nedávné praxe známe případ, kdy i sledování poštovních doručovatelů pomocí GPS po dobu zhruba jednoho roku za účelem vyhodnocení efektivity doručování zásilek bylo shledáno nepřiměřeným zásahem do soukromí,“ dodává Odrobinová.

 

Jak může zaměstnavatel kontrolovat své zaměstnance?

  • Sledování elektronické pošty ( zaměstnavatel nemůže bez kvalifikovaného důvodu sledovat obsah, může sledovat jen příchozí a odchozí poštu, její adresáty apod.
  • Sledování aktivit na internetu v pracovní době na firemním počítači
  • Sledování aktivit na sociálních sítí (velmi zajímavé téma – zaměstnanec na nemocenské uveřejňuje na Facebooku fotky z výletu s přáteli, zaměstnanec se na síti negativně vyjadřuje o zaměstnavateli apod.)
  • Sledování GPS – osoby, automobilu (často technici, obchodní zástupci v autech)
  • Odposlouchávání a nahrávání telefonických hovorů (call linky)
  • Elektronické docházkové systémy
  • Biometrické docházkové systémy – je neuvěřitelné, co technologie dokáží, ale biometrické údaje jsou citlivé osobní údaje, takže podléhají ještě daleko přísnějšímu režimu
  • Osobní prohlídky, prohlídky šatních skříněk, prohlídky pracoviště
  • Kamerové systémy - několik úrovní – fotopasti, systémy nahrávající prázdnou místnost po skončení pracovní doby, běžící systémy bez záznamu, systémy se záznamem.



09.02. 21:05  Sledování kamerou (Valach45vlasimir)
07.02. 15:05  Sledování kamerou (Jakubhlavaceko)
04.02. 13:06  Sledování kamerou (Valach45vlasimir)
02.02. 19:08  Sledování kamerou (Jakubhlavaceko)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688