Volkswagen Financial Services (Volkswagen Financial Services)
Osobní finance  |  30.08.2017 13:59:43

Sdílení aut je moderní a na vzestupu



















Do práce, na nákup, za přáteli nebo na výlet? Z místa A do místa B se dostanete i když vozidlo nevlastníte vy, ani vaši známí. Pokud ho budete potřebovat, jednoduše si ho půjčíte. Jak? Prostřednictvím carsharingu. 

Sdílení vozů neboli carsharing jako služba však nemusí být pro každého. Nevyplatí se někomu, kdo potřebuje být mobilní 24/7. Na druhou stranu je ideální pro ty, kteří vozidlo využívají jen na víkend nebo na nákup a po zbytek dne jim nevyužito stojí před domem. Vozidlo tak mohou poskytnout někomu, kdo ho v danou chvíli potřebuje. 


Výhody carsharingu 
  • Finanční úspory – platíte jen za najeté kilometry, a tehdy když vůz skutečně potřebujete; součástí je pojištění, servis a údržba. 
  • Ekologický přítel– jeden vůz využívá více lidí - úsporu parkovacích míst, minimum emisí,  
  • Méně starostí – s vozem, papírováním, parkováním, díky havarijnímu pojištění odpadají běžné starosti o vůz v rámci údržby, obavy z odcizení či poškození.


Carsharing v České republice
Rezervujte, odemkněte a jeďte. Tak jednoduchá je služba sdílení, která i přes typickou skepsi Čechů zažívá velký boom i u nás a počet uživatelů se začal výrazně zvyšovat. "V porovnání s jinými evropskými městy však stále trochu pokulháváme, zejména pro nízkou podporu ze strany státu při chybějícím legislativním rámci carsharingu v zákoně o silniční dopravě, o který se zároveň opírá samospráva obcí a měst při poskytování možnosti pro sdílené vozy," uvádí expert na financování Lukáš Cankař.

Sdílené vozy začaly fungovat v Brně, odkud se postupně dostaly do dalších větších měst. V roce 2012 jezdilo po českých silnicích jen devět sdílených aut v jednom městě. Z aktuálních údajů Asociace českého carsharingu vyplývá, že je v Česku v současné době k dispozici celkem 344 sdílených vozidel, a to ve více než desíti městech. Nejvíce jich je v Praze a v Brně, právě v místech, kde se nejlépe kombinuje vozidlo s hromadnou městskou dopravou, a představuje tak ideální způsob dopravy.

 

 S carsharingem v metropoli

Nejen v hlavním městě se zabývají otázkou stále se zvyšujícího počtu vozidel. Jedním ze způsobů, jak problém řešit, může být právě carsharing. Již v loňském roce pražská rada schválila pravidla pro sdílení aut. Jedná se tak o krok vpřed, který umožňuje i parkování v modrých zónách. Přestože jsou pravidla schválena, fakticky začnou platit až po roce 2018, kdy regulované parkování přejde pod nového správce a upraví se systém kontroly parkujících vozidel, který zjednoduší identifikování sdílených vozů, a provozovatelé splní pravidla. „Sdílení má velmi pozitivní dopad na životní prostředí. Další výhodou je rozprostření finančních nákladů mezi více osob. Náklady na dopravu jsou nižší a starost o parkování odpadá. Trend carsharingu se v Praze projevuje pomaleji než v jiných evropských metropolích. Potenciál je však velký, zejména díky současnému pohlížení na vozidlo jako na službu, se kterou klienti chtějí mít co nejméně starostí,“ uvádí Cankař .


Jak na to?

Český trh pokrývá několik poskytovatelů carsharingu, kromě CAR4WAY také Autonapůl či Sharujeme. V případě elektromobilů pak i emuj. Pro vyzkoušení se stačí přihlásit, projít registrací a nastavit profil. 



Volkswagen Financial Services

Volkswagen Financial Services je přední finanční společnost specializující se na podporu prodeje dealerské sítě značek Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, Porsche, DUCATI a ojetých automobilů. Nabízí produkty v oblasti úvěru, finančního leasingu, operativního leasingu a značkového pojištění. V rámci koncernových vozů nabízí tzv. značkové financování. Od svého vzniku v roce 1992 je společnost jedničkou na českém trhu ve financování osobních a užitkových vozů a zaujímá rovněž první místo v operativním leasingu.

Více informací na: www.vwfs.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688