České výrobky s certifikáty KLASA: ocenění předal ministr na Zemi živitelce

Dnes byly na českobudějovickém výstavišti slavnostně předány certifikáty KLASA. Devět oceněných výrobců s celkovým počtem sedmnácti výrobků převzalo certifikát KLASA z rukou ministra zemědělství Mariana Jurečky a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 972 produktů od 216 českých a moravských výrobců.

Nově oceněnými výrobky jsou:

Dýně Hokaido

Výrobce: AGRO Jesenice u Prahy a.s.

Dýně Hokaido je po sklizni zpracovávána v co nejkratším možném čase, aby byla po zmražení zajištěna její přirozená barva, vůně a chuť. Vzhledem k šetrnému a rychlému způsobu zpracování jsou zachovány ty nejlepší vlastnosti. 

Společnost AGRO Jesenice u Prahy vznikla po transformaci bývalého zemědělského družstva v roce 1992. Hospodaří na pěti a půl tisících hektarech zemědělské půdy a zaměstnává 160 pracovníků.

Čerstvé mléko, Jogurt bílý, Vavřinecký tvaroh, Okrouhlický tvaroh, Čerstvý sýr Přírodní, Pařený sýr přírodní, Sýr sv. Barbory

Výrobce: Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. 

Nově oceněné výrobky se vyrábějí převážně z mléka v biokvalitě „z vlastního dvora“, a to tradičními postupy s vysokým podílem ruční práce.

Společnost Bio Vavřinec a Kosař je regionální výrobce mléčných výrobků značky Bio Vavřinec. Produkty Bio Vavřinec jsou součástí trhu s potravinami z produkce ekologického zemědělství od roku 2011. Společnost klade důraz na výrobu ze základních surovin, bez přídatných látek.

MANKA řepkový olej za studena lisovaný, nerafinovaný, MANKA GRIL – STEAK

Výrobce: FABIO PRODUKT spol. s r.o.

Manka řepkový olej za studena lisovaný, nerafinovaný má ideální poměr Omega 3 a Omega 6 nenasycených mastných kyselin. Je specifický pro svoji vůni a zajímavou oříškovou chuť. Manka GRIL – STEAK je spojením řepkového oleje, bylinek a koření vypěstovaných v Českém ráji.

Společnost FABIO PRODUKT se sídlem v Holíně je ryze rodinná firma, která letos slaví  25 let výročí od svého založení. Vyrábí rostlinné oleje vysoké kvality v srdci Českého ráje. Lisuje za studena a oleje rafinuje pouze fyzikálně.

Choceňská kyška

Výrobce: Choceňská mlékárna s.r.o.

Choceňská kyška je zakysaný mléčný nápoj, který je typický pro svoji svěží a velmi jemnou chuť a hustou konzistenci. Je vyroben z českého mléka, hodí se např. do salátů nebo k přímé spotřebě.

Choceňská mlékárna je ryze českou mlékárnou s více než osmdesátiletou tradicí výroby mléčných produktů. Profiluje se na trhu především v segmentu tradičního pomazánkového, smetanových pomazánek, smetanových jogurtů a tvarohů.               

Cyrilovy brambůrky solené, Cyrilovy brambůrky česnekové

Výrobce: Krajči plus s.r.o.

Nově oceněné Cyrilovy brambůrky jsou klasické bramborové lupínky, dozlatova smažené, křehké a křupavé, jemně solené nebo česnekové. Základními přísadami jsou brambory, řepkový olej a sůl nebo sušený česnek. Nejsou přidávány žádné přídatné látky.

Společnost Krajči plus je rodinná firma s více než dvacetiletou tradicí na tuzemském trhu. Hlavní náplní výrobního programu jsou klasické brambůrky, ale mezi nabízené produkty patří také slané snacky, pekařské tyčinky a suché plody.

Písecká játrová paštika

Výrobce: MASO UZENINY PÍSEK, a.s.

Písecká játrová paštika je vyrobena z  vepřových jater, ručně obalena tenkým plátkem hřbetního sádla, který dodává produktu atraktivní vzhled a zvýrazní jeho chuť, neobsahuje přídatné látky. Je držitelka certifikátů České cechovní normy, Český výrobek a diplomu Česká chuťovka.

MASO UZENINY PÍSEK má velmi pestrou a bohatou historii, už v 50. letech minulého století byl v Písku postaven jeden z prvních moderních závodů na zpracování masa v Česku. Od roku 2013 vystupuje podnik pod novou obchodní značkou MÚÚÚ.

Chléb Žitňák

Výrobce: NoVy Vacov, spol. s r.o.

Nově oceněný Chléb Žitňák je žitný chléb vyrobený na bázi klasicky vedeného žitného kvasu se 100% podílem žitné mouky. Podíl kvasu v těstě zajišťuje přirozené kypření a dává výrobku příjemné senzorické vlastnosti chlebové vůně a chuti, vyniká dlouhou trvanlivostí i v nebalené formě. To vše bez použití jakýchkoli přídatných látek.

Pekárna Vacov byla založena v roce 1960, společnost provozuje pekárnu od privatizace v roce 1993. V současnosti vyrábí ucelený sortiment chleba, běžného a jemného pečiva, které dodává do podstatné části jižních Čech i přilehlé části Plzeňského kraje.

Meruňka

Výrobce: PATRIA Kobylí, a.s.

Oceněným výrobkem je Meruňka, která je ručně sklízena, tříděna a balena do spotřebitelského obalu o hmotnosti 5 kg a dodávána do velkoobchodní a maloobchodní sítě. Zakoupit ji můžete také ze dvora.

Akciová společnost PATRIA Kobylí hospodaří na výměře 1 100 ha. Kromě standardní zemědělské výroby se věnuje pěstování révy vinné na ploše 150 ha s následnou finalizací kvalitního vína a pěstování ovoce na výměře 170 ha. Hlavním ovocným druhem jsou meruňky, které pěstuje v režimu integrované produkce SISPO a částečně i v režimu Ekologického zemědělství.

Kuřecí párky bez přidaných éček

Výrobce: Vodňanská drůbež, a.s.

Oceněný výrobek Kuřecí párky bez přidaných éček se vyznačuje vysokým obsahem vybraného českého kuřecího masa. Na lahodné a jemné chuti párku se podílí také koření bez použití přídatných látek.

Obchodní společnost Vodňanská drůbež je největším producentem drůbežího masa a jediným zpracovatelem kachního masa v České republice. Své výrobky dodává do tržní sítě pod značkou „Vodňanské kuře“ a „Vodňanská kachna“ s mottem „Vždy čerstvé, vždy chutné“.

•••

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem  972 produktů od 216 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz. 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy