Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  23.08.2017 11:36:30

Premiér Sobotka: Prosadili jsme zákon o státní službě, zásadní novelu zákona o střetu zájmů i koncepci boje s korupcí


Předseda vlády Bohuslav Sobotka pokračuje v bilančních schůzkách se členy vlády. Ve středu 23. srpna 2017 se setkal s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Janem Chvojkou.

„Jsem rád, že jsme dodrželi slib z našeho programového prohlášení, a podařilo se nám výrazně zpřísnit sledování střetu zájmů, zvýšit transparentnost veřejné správy i zajistit nová pravidla pro financování volebních kampaní. Splnili jsme jeden z klíčových závazků programového prohlášení naší vlády a prosadili jsme zákon o státní služně, o kterém předchozí vlády jen dlouho mluvili. Nám se jej podařilo uvést v život a díky němu se daří postupně personálně státní správu stabilizovat a odpolitizovat. Za velmi významné považuji také rozhodnutí vlády o výkupu pozemků a velkovýkrmny vepřů v Letech, v místě romského koncentračního tábora. Po více než dvaceti letech jsme ukončili mezinárodní ostudu a toto tragické místo se stane místem důstojné piety. Poděkování zde patří nejen současnými ministrům Chvojkovi či ministru kultury Danielu Hermanovi, ale také bývalému ministru pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřímu Dienstbierovi, který se na tomto úspěchu svoji prací významně podílel“, uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V procesu schvalování je  novela antidiskriminačního zákona, vláda pracuje na paragrafovém znění zákona o sociálním podnikání.

„Naším cílem je pokusit se na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny ještě schválit připravenou novelu tzv. antidiskriminačního zákona, která výrazně pomůže znevýhodněným skupinám obyvatel. V dalším volebním období by se nová vláda měla zaměřit na vypracování protikorupčního strategického dokumentu České republiky pro období po roce 2017, zlepšení procesu hodnocení dopadů regulace či aktivní pokračování na projektu e-Sbírka a e-Legislativa. Za důležité považuji také legislativní schválení zákona o sociálním bydlení, který naše vláda připravila a ještě stihla předložit Parlamentu,“ dodal předseda vlády Bohuslav Sobotka.
 

Hlavní splněné závazky vlády Bohuslava Sobotky v oblasti lidských práv, rovných příležitostí a legislativy:

  • Prosazení návrhu zákona o státní službě ve spolupráci s Ministerstvem vnitra – jasné stanovení pravidel pro výběr úředníků i jejich odměňování.
  • Prosazení novely zákona o střetu zájmů – na základě závazku z programového prohlášení vlády byl zřízen centrální registr oznámení o střetu zájmů.
  • Zpřísnění pravidel pro volební kampaně – vymezeny výdajové limity, podmínky pro příspěvky a zpřísnění dohledu financování kampaní.
  • Výkup vepřína v Letech - vláda schválila na posledním jednání odkoupení vepřína Letech u Písku, který se nachází na místě protektorátního koncentračního tábora pro Romy na území České republiky.
  • Větší zastání pro zdravotně znevýhodněné – rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv.
  • Zvyšování transparentnosti veřejné správy – větší zpřístupnění připravované legislativy veřejnosti.
  • Větší boj proti sociálnímu vyloučení a předluženosti – klíčové úkoly shrnuje Akční plán.

Více informací o bilančních schůzkách předsedy vlády Bohuslava Sobotky na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/bilancni-schuzky-premiera-bohuslava-sobotky-158558/. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688