TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.08.2017 11:59:39

Kauza Čapí hnízdo: O imunitě Babiše a Faltýnka rozhodne výbor


Už v pátek se začne rozhodovat o politické budoucnosti jednoho z nejkontroverznějších českých politiků poslední doby. Mandátový a imunitní výbor sněmovny bude totiž poprvé rozhodovat o tom, zda doporučí vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka z hnutí Ano k trestnímu stíhání. Policisté je chtějí stíhat za údajný dotační podvod spojený s farmou Čapí hnízdo.

Zbavení imunity patři mezi nejsilnější pravomoci Poslanecké sněmovny vůči poslancům. Zítra k další žádosti policie zasedne mandátový a imunitní výbor. Ten dá, nebo nedá doporučení, zda vydat poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

"Já se domnívám, že není důvod, proč bránit, aby policie mohla tuto věc vyšetřit. Nemyslím si, že by tady měla využívána poslanecká imunita. Je potřeba, aby orgány činné v trestním řízení postupovaly naprosto nezávisle podle zásady padni komu padni," nechal se slyšet premiér Bohuslav Sobotka.

První zasedání výboru, který má 15 poslanců, bude spíše organizačního charakteru. Přesto se už rýsují postoje, jak by v kauze mohly jednotlivé strany hlasovat. "O vině či nevině by měl rozhodnout nezávislý soud. Tudíž my jsme v minulosti v takových případech podpořili vydání poslance k trestnímu stíhání," uvedl Martin Plíšek z TOP09.

"Je to závažné podezření a obecně myslím, že by neměl takový případ být pokryt poslaneckou imunitou," myslí si Jiří Dolejš z KSČM. "Občanská demokratická strana zpravidla nechává svým poslancům volné hlasování. Počkejme na to, jaké ty argumenty budou," přiblížil za ODS Petr Fiala.

Na některé z budoucích jednání výboru se chce dostavit i Jaroslav Faltýnek, i když ho k tomu výbor nevyzve. Stejně chce učinit i Andrej Babiš.

 

 

 

"Chci vystoupit před výborem, využít tak svého práva a vyvrátit všechny obvinění, která se objevují v médiích. Můj právní zástupce v této věci už požádal paní předsedkyni Němcovou, abychom se mohli seznámit se žádostí policie," sdělil prostřednictvím SMS Andrej Babiš.

 

Doporučení zda tedy vydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka tak zítra nejspíš nepadne. Výbor by měl své doporučení dát nejpozději do 5. září, kdy o vydání budou hlasovat poslanci.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688