Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.08.2017 15:20:52

Scénář 2-2-2-2 pro americkou ekonomiku a nekonečná rally akcií?


Americká ekonomika dosahuje i nadále růstu pohybujícího se kolem pohodových 2 %, ale trh práce sprintuje (a zcela čerstvě to potvrzuje znovu i lepší vývoj žádostí o podpory v nezaměstnanosti). Už pár týdnů hovořím o scénáři, který nazývám 2-2-2. V jeho rámci by HDP dál rostl 2% tempem, inflace by se pohybovala na 2 % či mírně pod nimi a Fed by do konce příštího roku zvedl sazby na 2 %. Jeden z mých klientů ale navrhl, že by se tento scénář mohl vyvíjet směrem ke čtyřem dvojkám. Tou poslední by byla nezaměstnanost na úrovni 2 %, píše ekonom Gavyn Davies.

Pokud by se nezaměstnanost dostala skutečně na takto nízké hodnoty, šlo by o nejnižší hodnotu od ledna 1948. Nyní se přitom pohybuje na 4,3 % a nejnižší dosažená hodnota pochází z května 1953, kdy dosáhla 2,5 %. Podle mého názoru je teoreticky možné, že bude skutečně dosaženo nového rekordu a povedlo by se to právě v případě onoho scénáře 2-2-2. To znamená, že expanze by i nadále pokračovala slušným tempem, zatímco inflace by se stále držela na přijatelných úrovních a nemuselo by dojít k prudkému zvyšování sazeb.

Popsaný vývoj by pravděpodobně znamenal pokračování býčího trhu, protože ten většinou nekončí, dokud nezaměstnanost nedosáhne svého cyklického dna a začne se od něj odrážet. Akciím se také obvykle daří, když klesá index utrpení. Ten zjistíme jako součet inflace a nezaměstnanosti

Vývoj na trhu můžeme dokonce sledovat i prostřednictvím součtu hodnoty indexu utrpení a PE akciového trhu. Průměr tohoto součtu dosahuje od roku 1979 hodnoty 23,9. V červnu dosahoval hodnoty 23,6 a to naznačuje, že akcie jsou naceněny férově. Pokud by pak index utrpení klesal díky dalšímu snižování nezaměstnanosti, vzrostl by tím prostor pro vyšší PE bez toho, abychom vyšší valuace považovali za iracionální. Jestliže se nezaměstnanost sníží ze 4,3 % na 2 % a inflace zůstane na 2 %, PE by se mohlo zvednout ze současných 17,8 na 19,9 bodů. Historický vývoj součtu PE a indexu utrpení shrnuje obrázek:

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688