Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Z domova  |  30.04.2002 14:14:27

Volební program ODA

Volební program ODA - Obcanské demokratické aliance

Kontakty:
Ústřední sekretariát ODA,
Štefánikova 21
150 00 Praha 5
TEL/FAX  +420 2 57 32 70 72 
E-mail      oda@oda.cz
WWW      www.oda.cz

Volební program Občanské demokratické aliance vychází z programových priorit ODA poprvé formulovaných v základním dokumentu ODA Cesta ke svobodné společnostiroku 1989.

    Základní cíle politiky ODA vycházejí z tradičních a prověřených liberálně-konzervativních hodnot evropské politiky. Za stěžejní programové cíle považuje ODA i nadále svobodu jednotlivce, spojenou s jeho odpovědností za rozhodování, rodinu, která pro ODA představuje primární a nenahraditelnou formu lidské vzájemnosti, úctu k právu, která však neznamená pouze respekt k vymahatelnému právu, ale i úctu ke společenským normám a zvyklostem, plnou liberalizaci ekonomiky jako základní předpoklad rovných příležitostí pro uplatnění všech subjektů na poli ekonomiky, pluralitu názorů a jejich volnou soutěž a to nejen v hospodářské sféře, ale i v oblasti politické soutěže, demonopolizaci společenského, politického i hospodářského života a podporu menšinovým programům nebo prioritám.

    2   Vstupní podmínky

    2.1.   Evropská Unie

    ODA vychází z toho, že v tomto volebním období se Česká republika stane členem Evropské Unie, a to i přes dosavadní nedostatečnou přípravu na vstup do EU a nepřímé zpochybňování našeho členství.
    ODA je přesvědčena, že právě členství v EU umožní občanům České republiky se aktivněji zapojit do evropského prostoru a využít tak všech výhod, které může EU nabídnout, tedy nejen společný ekonomický prostor, ale především společně sdílené hodnoty jako je svoboda jedince, respekt k právu, princip subsidiarity, princip otevřenosti a společný právní rámec. Právě členství v tomto společenství umožní České republice i jejím občanům se aktivně zapojit do budování evropského domu a přispět tak k  postupným změnám ve fungování evropských institucí. ODA je připravena vytvářet takové ekonomické prostředí, aby Česká republika byla schopna krátce po skončení následujícího volebního období akceptovat kritéria pro jednotnou evropskou měnu. Proto ODA nepřipustí další vnitřní zadlužování veřejných rozpočtů. Evropská politika ODA napraví škody spáchané současnou vládou na vztazích se sousedy a se Spojenými státy.

    2.2.   NATO

    ODA se významně zasloužila o členství České republiky v NATO. Považujeme NATO za jedinou organizaci, která je schopna aktivně vystupovat proti zlu, hájit hodnoty a tradice euroatlantické společnosti a respektovat odlišnosti dalších kultur. S rozpaky sledujeme pomalé zapojování jednotek české armády do obranných sil NATO, které se zatím týká jen malých elitních jednotek. ODA nesouhlasí s nákupem vojenských nadzvukových stíhaček Gripen a nebude podporovat vydání státních dluhopisů na tento nákup. Obranyschopnost České republiky lze zajistit i jiným způsobem. Nákup stíhaček, které nejsou kompatibilní s dosud používanou technikou NATO, je spíše výsledkem politického lobismu než zdravé ekonomické nebo vojenskostrategické rozvahy.

    ODA vítá politická prohlášení, které slibují transformaci Armády ČR na profesionální armádu, a věří, že tento tradiční bod programu ODA (viz ODA 21 www.oda.cz) bude v brzké době proměněn ze slibů v činy.

    ODA podporuje vstup dalších států střední a východní Evropy do NATO a je přesvědčena, že budování obrany a bezpečnosti na evropském kontinentě je možné pouze za předpokladu úzké spolupráce a kooperace s USA v rámci dosavadních struktur NATO.

    ODA je přesvědčena, že právě síly NATO jsou jako jediné schopné aktivně vystupovat proti porušování základních lidských práv, proti bezpráví a proti terorismu. ODA si je vědoma, že svobodě je nutné přinášet i oběti. ODA je přesvědčena, že je nutné účinněji bránit bezpečnost občanů i země před pronikáním cizích zpravodajských služeb a teroristických skupin, často spojených s organizovaným zločinem. Pronikání exponentů bývalého komunistického režimu do policejních a zpravodajských služeb ohrožuje bezpečnost země i naši spojeneckou důvěryhodnost.

     

    3   Volební program ODA

    Voliče již dávno přestaly zajímat detailní a zpravidla také nerealizované sliby, které mají vést ke zlepšení toho či onoho dílčího aspektu života, a prohlášení, na které strany zapomínají den po volbách. ODA neopírá svoji politiku o nereálné sliby, ale o trvalé a osvědčené hodnoty. Proto je tento volební program připraven tak, že zdůrazňuje tři tradiční liberálně-konzervativní priority, které budou politici ODA prosazovat v celém volebním období a kterými budou poměřovat jednotlivé návrhy a rozhodnutí. Podrobné programové návrhy a jejich řešení nalezne každý čtenář v dlouhodobém programu ODA s názvem ODA 21. Program je k dispozici na http://www.oda.cz/dokumenty/program21_1.asp

    Třemi základními pilíři politiky ODA jsou:

    1.  Osobní svoboda
    2.  Volná soutěž
    3.  Rovná příležitost


    3.1.   Osobní svoboda

    Po 12 letech od ukončení totalitní despocie je v naší zemi stále ještě omezována svoboda občanů. Stále jsme vláčeni nejrůznějšími státními institucemi a naše chování, rozhodování a svobodu omezují nebo ohrožují byrokratické příkazy, zákazy a jiná omezení. Soukromé vlastnictví, tvořící jeden z pilířů osobní svobody, je zpochybňováno v údajném zájmu státu. Osobní soukromí, v němž svoboda jedince přebývá, je narušováno pokusy o jeho relativizaci a policejním špiclováním. Svoboda slova a projevu je ohrožována jak ze strany státu, tak ze strany agresivních komerčních skupin.

    Osobní svoboda je výrazem respektu k řádu, k právu a k morálce a její míra je vyvážena osobní odpovědností za každé svobodné rozhodnutí. Tento základní a nutný princip funkčnosti demokracie byl u nás mnohokrát popřen postojem představitelů politických stran a velkopodnikatelských kruhů a v poslední době i představiteli vlády. Mnozí současní politici nejsou schopni nést osobní odpovědnost za chybná rozhodnutí nebo za prokazatelná pochybení a omyly, které často vedly k osobnímu obohacení nebo k poškození státu. Ryba smrdí od hlavy. Morálka, předurčená chováním politiků, považuje za hrdiny ty, kteří obcházejí zákon nebo se vyhnou odpovědnosti.

    Popřením osobní svobody je často uplatňovaný princip anonymního kolektivního úradku a přesunu odpovědnosti na tzv. odborníky, kteří mají rozhodovat v jakémsi společenském vyšším zájmu. ODA prohlašuje, že žádný takový technokratický model ”vyššího” zájmu neexistuje a že je nutné a pro celou společnost maximálně výhodné přesouvat všechna rozhodnutí na takové orgány nebo územní jednotky, které jako nejmenší jednotky mohou o těchto věcech rozhodovat. Jsme přesvědčeni, že důsledným uplatněním principu subsidiarity je možné výrazně omezit rozsah státní byrokracie, omezit výkon státní správy a nahradit direktivní rozhodování skupin vyvolených úředníků odpovědností volených zástupců na jednotlivých úrovních samosprávy.

    Osobní svoboda je neslučitelná s tolerancí ke zločinu. Proto ODA prosazuje jasné vyrovnání s minulostí. Jsme přesvědčeni, že jsme stále povinováni všem obětem komunistického bezpráví a zvůle potrestáním všech viníků. ODA bude prosazovat jasné označení strůjců a aktivních účastníků komunistických represí. Jedině veřejným odsouzením tehdejších viníků bude navráceno právo jejich obětem. Všichni, kteří se zpronevěřili svým funkcím a zneužili postavení, nesmějí dále rozhodovat o druhých a nesou plnou odpovědnost za svoje činy.

    Důraz na osobní odpovědnost současně znamená odstátnění všech činností, které stát nebo jeho instituce nemusí vykonávat. Proto ODA navrhuje razantní snížení rozsahu státní správy, snížení počtu ministerstev a přesun části kompetencí na samosprávné orgány krajů.

    Každý člověk má odpovědnost nejenom za svoje chování, ale v neposlední řadě má i svobodnou volbu a současně i odpovědnost na velmi širokém poli zdravotní péče, sociální péče, výchovy a vzdělávání. Chceme umožnit každému občanovi, aby svoji svobodu uplatnil i v těchto oblastech. Proto navrhujeme přehodnocení základního modelu financování sociální péče, snížení rozsahu vyplácených sociálních dávek a konec konců i právo a svobodu jedince ničit si vlastní zdraví. Stát nemá právo rozhodovat, která cesta ke zdraví, ke vzdělání a ke štěstí je správná. Svoboda jedince však končí tam, kde takový jedinec omezuje osobní svobody druhých.

    Navrhujeme tato opatření:

    veřejná správa
    Snížíme počet ministerstev na 11 úřadů.
    Snížíme počet úředníků státu o 30 %.
    Posílíme kompetence krajů a obcí v oblasti místního a regionálního rozvoje.
    Prosadíme diferencovanou obecní daň, která nahradí jiné daně.
    Podpoříme přímou volbu starosty obce a hejtmana kraje, tak aby nevymahatelná kolektivní odpovědnost byla nahrazena osobní odpovědností vůči občanům – voličům.
    Změníme Památkový zákon a zamezíme rabování kulturních památek.

    sociální péče, zdravotnictví
    Změníme dosavadní průběžný sociální systém na fondový.
    Sociální dávky při péči o seniory a hendikepované zaplatíme lidem a ne institucím.
    Upravíme parametry sociální politiky tak, aby sociální podpora byla poskytována potřebným. Nesouhlasíme s plošným vyplácením přídavků na děti.
    Navrhneme individuální zdravotní účty jako nadstandard při zachování základní zdravotní péče.
    Vymezíme základní standard zdravotní péče, kterou pojištěnci musí za své peníze dostat.
    Podpoříme nestátní organizace při výkonu sociální péče a ve zdravotnictví.

    školství
    Umožníme vysokoškolské vzdělání každému zájemci, zavedeme školné na vysokých školách.
    Podpoříme rozvoj nestátních vysokých škol.

    rovnost před zákonem
    Podporujeme možnost uzavírání partnerských smluv osobami stejného pohlaví, které jim zaručí rovné postavení před zákonem.
    Zamezíme diskriminaci všech menšin a podpoříme jejich úsilí o dosažení rovnoprávného postavení.
    Budeme prosazovat rovné podmínky v přístupu k práci, k  veřejným funkcím a v platovém ohodnocení pro ženy i muže.

    3.2.   Volná soutěž

    Přes deklarativní charakter mnohých prohlášení politiků je v České republice dosud uplatňován v celé řadě oblasti výrazně výběrový přístup. Bohužel stále platí, že ”Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější”. V celé řadě oblastí trvá zjevná nerovnost v přístupu k informacím, v postavení před zákonem, v hospodářské a politické soutěži. Opět dochází k postupné koncentraci moci v úzké skupině vyvolených. Proto považujeme princip volné soutěže za další klíčovou prioritu ODA. Požadujeme volnou soutěž ve všech oborech lidského konání, kde je to technicky možné.

    Demonopolizace se však zdaleka netýká pouze velkých ekonomických subjektů, ale doslova každého z nás. Některé politické strany se změnami právních předpisů snaží vytlačit ostatní politické strany mimo politické spektrum. Považujeme za úspěch senátorů ODA, že spolu s dalšími senátory zamezili účelovým machinacích s volebním zákonem. Jsme však přesvědčeni, že po parlamentních volbách budeme svědky snah o trvalé ovládnutí dobytého území a novou parcelaci moci. ODA je připravena klást těmto politickým machinacím odpor.

    Stejně tak nepovažujeme za dobré, pokud v  mediální oblasti existují pouze dva až tři hráči, kteří navíc mají společnou nebo podobnou strategii. Nechceme ale zasahovat do vlastnických vztahů nebo omezovat jednotlivé vlastníky. ODA je připravena podpořit rozvoj nových technologií, digitalizaci vysílacího prostoru a umožnit tak rychlý rozvoj nových médií, nových informačních kanálů a nových možností každého jedince.

    V ekonomické oblasti ODA nesouhlasí s  pokračováním regulace a tím i ochrany některých skupinových zájmů a se snahou diktovat v rámci privatizace ekonomickou strategii podle marxistických ideologických schémat. ODA je připravena budovat trh s byty a podpořit bytovou výstavbu především odstraněním nesmyslné regulace nájemného. Místo kšeftaření s obecními nájmy podporujeme trh s byty.

    Podmiňovat privatizaci energetických sítí podmínkami, které prakticky znemožňují další strategické rozhodnutí a dopředu vylučují volnou soutěž, je zločin. Oddělenou privatizací výrobních celků a distribučních sítí umožníme vznik volné soutěže i v této oblasti.

    Za základní zdroj bohatství národa nepovažujeme předlužené a obtížně reformovatelné těžařské, hutnické nebo strojírenské kolosy. Jsme přesvědčeni, že opravdové bohatství vytvářejí především vzdělaní občané se znalostí evropského prostředí, kteří jsou schopni vstřebávat nové podněty a impulsy. Základním zdrojem bohatství národa jsou tvůrčí a iniciativní jednotlivci, malí a střední podnikatelé, které chceme podpořit především usnadněním přístupu ke kapitálu, informacím a progresivním technologiím.

    Navrhujeme tato opatření:

    daně
    Vypracujeme Zákon o rozpočtovém určení daní, který stanoví příjmy krajů a obcí na základě kombinace principu rovnováhy (podle počtu obyvatel) a principu zásluhovosti (podle rozsahu aktivit).
    Jsme pro nízké daně, nesouhlasíme s jakoukoliv podobou daňových prázdnin. Jsme pro rovnou daň s fixním podílem daňových úlev a asignací na veřejně prospěšnou činnost.

    bydlení
    Vytvoříme skutečný trh s byty uvolněním nájemného a podporou investiční výstavby nájemních bytů.

    media
    Budeme prosazovat demonopolizaci mediálního trhu a budeme aktivně podporovat digitální přenos informací a tím i otevření mediálního trhu dalším subjektům.
    Nepřipustíme privatizaci nebo změnu charakteru menšinového II. programu ČT.

    ekonomika
    Zavedeme euro.
    Dokončíme restrukturaci hospodářství směrem k ekonomice založené na znalostech.
    Vypracujeme podpůrné programy pro podporu malého a středního podnikání v moderních oborech.
    Pomůžeme malým a středním podnikatelům v mezinárodních projektech.
    Prosadíme přímé zahraniční investice na základě rovných a nediskriminačních podmínek.

    infrastruktura
    Provedeme privatizaci energetických podniků odděleně od jejich rozvodných závodů, umožníme vznik konkurence i v této oblasti.
    Podpoříme konkurenční prostředí při přenosu telefonního hovoru. Každý účastník musí mít možnost si konečně a nediskriminačně vybrat telefonního operátora, měnit operátory a všichni operátoři musí umožňovat vzájemnou přenositelnost telefonního čísla.


    3.3.   Rovná příležitost

    Základním předpokladem rozvoje společnosti je respektování principu rovné příležitosti pro všechny účastníky. Proto ODA zásadně protestuje proti vytváření různých temných ”bratrstev”, které si uzurpují právo na rozhodování, právo na informace nebo právo na jediný správný výklad.

    Česká společnost je i po 12 letech od pádu komunismu stále prolezlá temnými silami, které se pohybují v zákulisním příšeří a které se snaží využívat skryté kontakty, informace a finanční prostředky nebo které si osobují zvláštní práva. Tato alarmující situace je zřetelná v politice, kde si některé politické strany dokonce chtěly navěky parcelovat moc v tzv. opoziční smlouvě, je však stejně dobře patrná i v hospodářské oblasti, kde někteří lidé disponují informacemi, které se později ukazují jako rozhodující. Tyto nerovné podmínky vedou ke  korupčnímu prostředí, k zákulisnímu a netransparentnímu jednání, kdy stačí poukázat na interní nebo odborný charakter jednání k tomu, aby z takového jednání byla vyřazena celá skupina obyvatel. Tam, kde není dostatečná otevřenost jednání, tam, kde se rozhodovací mechanismy skrývají za nepřehledné bariéry, tam je prostor pro korupci. Stejné principy pak platí jak na nejvyšších státních úřadech, tak i na nejmenším stavebním úřadě. Pouze výše úplatků se liší.

    ODA odstraní současný model politikaření a zákulisních jednání, kdy nikdy nevyjdou na povrch informace ani o prokázaných činech a zapírání se stálo téměř národním sportem.

    Proto ODA podporuje otevřenost jednání, veřejné zpřístupnění základních informací a podkladů a trvalou kontrolu všech rozhodovacích procesů veřejnosti. Občané a jejich sdružení již nesmějí mít pocit, že se rozhoduje za jejich zády, že nemohou vstoupit do rozhodovacích procesů a že nemohou rozhodování ovlivňovat. Rozčarování, nezájem a nechuť k aktivní politice je důsledkem malé informovanosti občanů o všech rozhodovacích procesech.

    Michael Žantovský a Oldřich Kužílek prosadili významný Zákon o svobodě informací (viz www.ostosest.cz), který se stal základní normou pro zveřejňování alespoň základních informací o činnosti jednotlivých úřadů veřejné správy. Protože všichni občané mají mít stejné právo vstupovat do jednání, ODA bude aktivně podporovat účast jednotlivých skupin a sdružení neziskového sektoru a nepřipustí omezování práva na informace.

    ODA navrhne takovou změnu správního řádu, který bude garantovat rovnou šanci všem účastníkům řízení vystupovat aktivně ve správním procesu, seznamovat se s postupem jednání a garantovat práva všech účastníků. Pro ODA nejsou různé protestující skupiny občanské společnosti nepřítelem, kterého je nutné zlikvidovat, ale partnerem, se kterým můžeme nesouhlasit, ale musíme s ním diskutovat.

    Navrhujeme tato opatření:

    informace, veřejná správa
    Prosadíme důsledné naplnění Zákona o svobodě informací a předložíme návrh Zákona o veřejnosti státní správy.
    Zajistíme, aby jednotlivé správní úkony byly sledovatelné a přezkoumatelné; každý úřad musí pracovat transparentně.
    Prosadíme internet jako hlavní model komunikace mezi úřadem a žadatelem. Nepřetržitě otevřená virtuální podatelna státní správy pro všechny úřady a elektronický podpis se musí stát běžným nástrojem komunikace.
    Posílíme ochranu osobních údajů a soukromí obyvatel. Policie a další orgány státní správy již nesmí nad rámec zákona sbírat a shromažďovat individuální informace o občanech a nekontrolovatelně odposlouchávat a špiclovat občany.

    úřad
    Zprůhledníme vztah mezi občany a finančními úřady, úřady sociálního zabezpečení a zdravotními pojišťovnami a dalšími úřady.
    Zabráníme bezdůvodnému šikanování občanů ze strany úřadů za každé prodlení a odstraníme neodůvodněné zadržování finančních prostředků občanů.
    Zjednodušíme daňové přiznání na jednu stranu A4.
    Zavedeme audit nákladů na provádění úředních předpisů. Zrušíme na jeho základě všechny nehospodárné předpisy.
    Zajistíme rovné postavení občanů ve sporech s  monopolními dodavateli služeb.
    O tom, co je veřejný zájem, nemohou rozhodovat někteří vyvolení politici, falešné výmluvy na veřejný zájem nesmějí vést k vyvlastňování majetku občanů.
    Nedovolíme, aby stát nadále zůstával dlužen restituce občanům.

    právo
    Zavedeme občanské porotní soudy na základě principu, že každý má právo být souzen porotou lidí sobě rovných. Tím posílíme nezávislost soudů i princip veřejné kontroly a účasti na výkonu práva.
    Navrhneme prodloužení promlčecích lhůt u všech trestných činů spáchaných v souvislosti s privatizací.
    Navrhneme zásadní zpřísnění zákona o střetu zájmů a zabráníme tak situacím, kdy ministři pořizují pro své manželky luxusní sportovní vozy na účet daňových poplatníků.
    Zrušíme doživotní přestupkovou imunitu poslanců a senátorů.
    Prosadíme dokončení soudní reformy, zejména vybudujeme správní soudnictví.
    Prosadíme zjednodušení správního řádu.
    Organizace občanské společnosti považujeme za partnery a nikoliv za nepřítele a to i tehdy, máme-li jiný názor. Rozšíříme prostor pro jejich činnost.

    životní prostředí
    Zajistíme dostatek informací o kvalitě životního prostředí.

    Tento program je naše dohODA s občany!

     

    K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář


    Přečtěte si také:

    14.05.2002Volební program Romské občanské iniciativy Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
    14.05.2002Volební program Balbínovy poetické strany Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
    02.05.2002Volební program SŽJ - Strany za životní jistoty Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
    30.04.2002Volební program Volby pro budoucnost Jiřina Kavková (Kurzy.cz)



    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688