Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Osobní finance  |  14.08.2017 11:37:29

Opilý pilot nebo chybějící posádka. Příčiny zpoždění letu jsou často bizarní

Mezi příčinami zpoždění letů se objevují i bizarnosti typu opilosti pilota, nedostavení posádky nebo přistání na špatném letišti. Pokud je chyba na straně dopravce a zpoždění je aspoň tři hodiny dlouhé, mají cestující nárok na odškodnění.

 

Zpoždění letu kvůli technické závadě nebo špatnému počasí sice nikdy nepotěší, ale jsou celkem častá a většinou už nikoho nepřekvapí. Zpoždění ale nastávají i z méně obvyklých důvodů, někdy dokonce až bizarních.

 

V databázi společnosti Vaše nároky.cz, která se zabývá pomocí klientům se získáváním odškodnění za zpožděný nebo zrušený let, se objevuje několik typů takových případů. V poslední době bohužel častěji než dříve způsobují zpoždění opilí piloti letadel. Ti nemohou s letadlem odletět a společnost musí zařídit náhradu, což nějakou dobu trvá, a pokud si opilého zaměstnance všimnou cestující, na klidu jim to také nepřidá. Zřejmě naposledy zpozdil let opilý člen posádky společnosti Travel Service, jenž měl letět z řeckého Korfu do Brna 8. srpna.

 

Naši klienti ale mají zkušenosti také se situacemi, kdy pilot nastoupil do špatného letadla, a bylo tedy nutné počkat, než se dostaví do správného kokpitu. Jindy zase k nástupu do letadla nedorazila celá posádka a cestující dokonce ani nebyli informováni, co se děje,“ popisuje Oto Strmiska, ředitel společnosti Vaše nároky.cz. „Setkali jsme se také s tím, že letadlo omylem přistálo na jiném letišti a průtahy tak zaznamenalo jak přistání, tak navazující lety,“ dodává Strmiska.

 

V červenci zase letadlo z Brna do Burgasu při přistání sjelo z přistávací dráhy a bezpečnostní opatření okolo incidentu znamenala pro cestující nemalé zdržení. Mezi opravdu vtipné příčiny zpoždění, které už kolují i mezi lidmi na sociálních sítích, pak patří třeba kontrola motoru, do kterého jedna z cestujících při nástupu hodila několik mincí pro štěstí.

 

Jak je to s nárokem na odškodnění v takovýchto situacích? „Vždy záleží případ od případu, obecně však platí, že cestující mají nárok na odškodnění, pokud je zpoždění letu delší než tři hodiny a je zaviněno okolnostmi, kterým dopravce mohl předejít nebo za které nese odpovědnost. Opilost pilota nebo chybějící členové posádky k takovým důvodům jednoznačně patří. Výše odškodnění pak závisí na délce trasy a může být až 600 eur na osobu,“ shrnuje právník společnosti Vaše nároky.cz Petr Novák.

 

Nejčastěji mají cestující nárok na kompenzaci, pokud je zpoždění způsobeno technickou závadou na letadle, personálními problémy dopravce nebo třeba stávkou jeho zaměstnanců. Naopak odškodnění není možné požadovat tehdy, kdy došlo ke zpoždění třeba kvůli nepříznivému počasí. Právě pod tento důvod se ale dopravci často snaží schovat i další příčiny, za které nesou odpovědnost, cestující by si tak měli ověřit, co bylo pravým důvodem zpoždění. Pokud zjistí, že na odškodnění mají nárok, mohou se ho domáhat i soudní cestou.

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na:www.vasenaroky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688