Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.08.2017 13:36:47

Paříž jde do útoku proti Frankfurtu, chce se stát globálním finančním centrem

Už dvacet bank oznámilo, že přesunou část svých zaměstnanců z Londýna do Frankfurtu a toto německé město je obecně považováno za vítěze v souboji s Paříží, Amsterodamem, Dublinem a dalšími městy, která se o přízeň finančního sektoru ucházejí. Němci poukazují zejména na to, že Frankfurt znamená blízkost německé centrální banky Bundesbank a také Evropské centrální banky ECB. Nabízí anglicky hovořícího regulátora a řadu nových budov, které jsou vhodné pro zaměstnance významných bankovních institucí. Zdá se tedy, že je rozhodnuto, ale Paříž se s tím podle Nicholase Vinocura v komentáři pro server Politico, smířit nehodlá.

Francouzi tvrdí, že o přesunu do Frankfurtu sice hovoří nejedna banka, ale často by mělo jít jen o oficiální přesun ředitelství, který v praxi znamená pouze relokaci minima zaměstnanců. Jde tedy o něco úplně jiného než o přesun celých tradingových oddělení. Ta hlavní rozhodnutí týkající se brexitu a jeho dopadu na banky ještě přijdou a Paříž tvrdí, že rozhodující roli v nich budou hrát celkové finanční podmínky. Tedy i to, že německý bankovní sektor nyní obklopuje řada nejasností a obav.

Pobrexitový přesun bankovních operací by se mohl týkat 30 000 až 230 000 lidí. Výsledné číslo závisí na konkrétní dohodě mezi EU a Velkou Británií. Podle Paříže hovoří v její prospěch i celková prestiž jednotlivých kandidátů na nové finanční centrum. Francouzská metropole je totiž z globálního hlediska srovnatelná s Londýnem či New Yorkem. Frankfurt sice nyní nabízí lepší daňové prostředí a flexibilnější trh práce, francouzský prezident Emmanuel Macron ale začal pracovat na změně i v této oblasti.

Arnaud de Bresson, který stojí v čele organizace Paris Europlace, tvrdí, že přesun bank do Frankfurtu, o kterém se nyní tolik hovoří, může skončit jen jako několik nových kanceláří, které budou formálně plnit funkci ředitelství. Nicméně k faktickému přesunu bank do Německa podle něj dojít nemusí. Podobně nedávno hovořil šéf JPMorgan Jamie Dimon: „Tam, kde máte legální sídlo, ještě nemusí sedět vaši zaměstnanci. Ti mohou být v Paříži, Nizozemí, Madridu či v jiné části EU.“

Bresson, jehož organizace se snaží o prosazení Paříže jako nového finančního centra Evropy, tvrdí, že proti zájmům Němců stojí stav jejich bankovního sektoru: „Commerzbank je v delikátní situaci, Deutsche Bank má problémy na mezinárodním poli. A pak tu jsou Landesbanks, které mají své vlastní těžkosti. Vidíme, že problematický je celý sektor a to by mohlo poškodit i mezinárodní banky.“ Podle Bressona mají také francouzští regulátoři kvůli aktivitám francouzských bank mnohem větší zkušenosti v oblasti tržních aktivit než jejich německý protějšek. Hlavním lákadlem Paříže se ale může nakonec stát to, že jde o příjemnější místo k životu. Má pestrou kulinářskou a kulturní scénu, která se vyrovná Londýnu. Dovede uspokojit bohaté bankéře a má dostatek místa pro jejich kanceláře.

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688