Správná střecha: při výběru střešní krytiny nespěchejte, je na celý život

Jana Brožková, 10.8.2017
Bytelná střecha vydrží generace

Mít „vlastní střechu nad hlavou“ je touhou snad každé lidské bytosti. Bytelná střecha chrání naše obydlí jako štít a zároveň ho zdobí jako koruna. Ale jakou nejvhodnější střechu zvolit, aby dlouho vydržela, dům ozdobila a ještě nás nepřipravila o všechny úspory?

Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe a na první pohled je jasné, že střecha rodinného domu může mít velmi rozmanité tvary a konstrukce. Je významným architektonickým prvkem každého domu, měla by se hodit k typu domu i k okolním stavbám. Při výběru střešní krytiny musíme brát právě na tyto parametry zvláštní zřetel. V dnešní době je na trhu obrovské množství materiálových i tvarových variant střešních krytin. Vybírat lze z pestré nabídky pálených či betonových tašek, zvolit můžeme i břidlici, eternit, plechové, asfaltové či plastové střešní krytiny, nebo dokonce alternativu v podobě šindele. Ale ne všechno k sobě pasuje. Třeba plechová střecha na roubence se příliš vyjímat nebude, a pro historické objekty se s oblibou používá tzv. bobrovka.

Cena není všechno, kvalita vítězí

Nejběžnější klasikou je tašková krytina. Pro tradiční skládanou střechu z tašek tak připadá v úvahu tradiční pálená varianta, nebo její betonová příbuzná. Jejich vlastnosti se částečně podobají. Mají dlouhou životnost, vyžadují pevnou kvalitní konstrukci krovu a jsou cenově dostupné. Krytiny z přírodních materiálů vykazují kromě vysoké trvanlivosti také optimální prodyšnost a vysokou mechanickou odolnost. „Pálené a betonové tašky jsou odolné vůči UV záření i mechanickému tlaku, ať už se jedná o sníh nebo kroupy. Jsou nehořlavé, mrazuvzdorné a vykazují barevnou stálost,“ vysvětluje Roman Grebeníček, odborný konzultant portálu www.vseostrese.cz   . Renomovaní výrobci deklarují životnost svých krytin v délce až 100 let.

Plechová krytina napodobující taškovou krytinu je lehčí, než je tomu u krytiny taškové pálené nebo betonové. Tento argument se může jevit jako velké pozitivum. Ale nenechme se zmást, plechová krytina je s ohledem na svou velmi malou tloušťku ve srovnání s tloušťkou střepu pálené tašky lehce náchylná k deformacím. Finanční úspora na pořízení plechové střechy se může projevit na její nízké životnosti a nedostatečné trvanlivosti. „Nekvalitní plech ze střechy vytrhá první silnější vítr, může jej výrazně poškodit i vytrvalejší krupobití,“ dodává Roman Grebeníček. U zavedených výrobců lze bez problémů uplatnit reklamaci, což nelze říci o všech dodavatelích laciného plechu, kteří často sídlí mimo Českou republiku. A množí se případy, kdy společnost v případě reklamace nelze prakticky dohledat. Často opomíjenou vlastností střechy je její nehlučnost při vydatném dešti a kroupách. Pokud preferujete klidné a komfortní bydlení bez ohledu na povětrnostní podmínky, střešní krytině v podobě plechu se raději vyhněte.

Šetřit na kvalitě střešní krytiny se opravdu nevyplatí, jelikož poctivá střecha může sloužit bez problémů i několika generacím majitelů nemovitosti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba