Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  08.08.2017 15:57:26

Komentář k výsledkům: ČEZ (Držet, 12m cíl=448 CZK) - Růst čistého zisku předčil očekávání, ČEZ zvyšuje výhled za 2017 na 19 mld. CZK


Výsledky:
 
Dnes ráno zveřejněné výsledky za druhé čtvrtletí naplnily očekávání mírně rostoucích tržeba poklesu EBITDA o 6 %. Výrazný nárůst čistého zisku na 8 mld. CZK, přinesly především jednorázové výnosy z prodeje akcií MOL a bytového fondu v pražské Písnici. Společnost mírně (o 1 mld. CZK) zvýšila celoroční odhad EBITDA na 53 mld. CZK a výhled čistého zisku o 2 mld. CZK na 19 mld. CZK.

Hlavní trendy: 1) Dvouprocentní růst tržeb společnosti v druhém čtvrtletí přinesl především nárůst výroby z obnovitelných zdrojů, vyššítržby z prodeje tepla a plynua zaúčtování prodeje bytů do ostatních provozních výnosů. Akvizice větrných elektrárenNěmecku na konci roku 2016 a nárůsty výroby ve větrných parcíchRumunsku napomohly zvýšení výroby z obnovitelných zdrojů v prvním pololetí o 20 %. Růst prodejů koncovým zákazníkům naplnil naše očekávání, když prodej zemního plynu v prvním pololetí meziročně vzrostl o 28 %. 2) EBITDAv Q2 v souladu s naším odhadem a očekáváním trhu klesla o 6 % na 12,3 mld. CZK. Hlavní příčinou byla klesající průměrná nasmlouvaná cena silové elektřiny, která přinesla nižší ziskovost výroby z tradičních zdrojů. Pokles mírnila vyšší ziskovost výroby z obnovitelných zdrojů, těžby uhlí a prodejů koncovým zákazníkům. 3) Výrazný nárůst čistého zisku v druhém čtvrtletí na 8 mld. CZK přinesly především jednorázové výnosy z prodeje akcií MOL a bytového fondu v pražské Písnici. Prodej akcií MOL vynesl společnosti v prvním pololetí 4,4 mld. CZK. Prodej bytového fondu pak navýšil čistý zisk o 1,1 mld. CZK. Zařazení elektrárny Prunéřov do provozu pak přineslo v prvním pololetí zvýšení odpisů (0,8 mld. CZK) a úrokových nákladů (0,7 mld. CZK), které byly předtím kapitalizovány.

Zvýšený výhledu EBITDA a čistého zisku: Mírné zvýšení výhledu celoroční EBITDA z 52 na 53 mld. CZK podle nás reflektuje očekávání společnosti na vyšší využití jaderných zdrojů v druhém pololetí. Podle plánu odstávek by především ve čtvrtém kvartále měly obě jaderné elektrárny vyrábět na víceméně plný výkon.Poté co čistý zisk za první pololetí dosáhl díky jednorázovým příjmům 17 mld. CZK, což byl původní výhled na celý rok, oznámila společnost zvýšení odhadu zisku pro rok 2017 na 19 mld. CZK. Jeho naplnění by znamenalo tvorbu čistého zisku v druhém pololetí tohoto roku pouze na úrovni 2 mld. CZK. Vzhledem k tomu, že ČEZ v loňském druhém pololetí dosáhl upraveného čistého zisku 4,8 mld. CZK, očekáváme, že společnost v tomto roce překoná i podruhé zvýšený výhled čistého zisku. Při 100% výplatě upraveného čistého zisku by se pak mohla dividenda za rok 2017 vyšplhat nad 38 CZK na akcii.

Potenciální dopad na cenu akcií a naše doporučení:Oznámené výsledky jsou v souladu s naším očekáváním. Mírně vyšší čistý zisk vyplynul především z našeho odhadu vyšší platby daně z příjmu. Vzhledem k tomu, že neočekáváme zásadní růst ceny silové elektřiny ani vliv dalších jednorázových položek, ponecháváme naše doporučení Držet i cílovou cenu 448 CZK nezměněny.

Hlavní rizika: Výrazný pokles cen silové elektřiny, výrazná prodloužení odstávek zdrojů oproti stávajícímu plánu, výrazné snížení dividend.

Očekávané události: Konferenční hovor s vedením ČEZ začíná dnes v 16h SEČ. Oznámení výsledků hospodaření ČEZ za třetí čtvrtletí roku 2017 je plánované na 7. listopadu 2017.
Autor: Richard Miřátský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688