Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.08.2017 15:51:10

Drahé máslo - schyluje se v Evropě k "vážné" krizi?


Z Evropy zaznívají další varování před nedostatkem másla. Tentokrát s ním přicházejí francouzští cukráři, podle kterých existuje vážné riziko, že másla, které mají Evropané stále více v oblibě, by za krátkou dobu mohl být nedostatek.

Za „vážnou krizi“ považuje raketový vzestup cen másla během posledních 12 měsíců francouzský Svaz pekařských podniků (Fédération des Entreprises de Boulangerie). Při kotaci 5,37 EUR za kilo se cena během pouhých dvou týdnů zvýšila o 65 eurocentů, což je prekérní situace pro cukráře a pekaře, kteří ještě před rokem nakupovali kilo za 3 EUR, stojí v červnové zprávě.

Pařížská cukrářka Séverine Nobisová vyšší ceny této suroviny, bez které se neobejdou croissanty, pains de chocolat ani další jemné pečivo, na zákazníky ještě nepřenesla. Pokud se ale trh do podzimu nestabilizuje, bude nutné uvažovat o tom, jak to rozumným způsobem udělat, říká. „Kdyby měla poptávka po másle explodovat, mohl by vzniknout nedostatek a v takovém případě by explodovala také cena jemného pečiva,“ uvedla pro CNBC Nobisová z pařížské cukrářské školy Pâtisserie a la Carte, na jejímž vedení se podílí.

Nobisová poukazuje na situaci producentů mléka, kde je výroba v současnosti ztrátová. Systém je podle ní nutné předělat tak, aby si mlékaři vydělali na živobytí a my se vyvarovali uzavírání mlékárenských farem, říká také.

Evropské rezervy skoro na dně

Faktem je, že rostoucí poptávku po másle přichází v době, kdy produkce mléka klesá a ceny se vydávají nahoru. Máslo zdražilo za poslední rok na všech hlavních světových trzích:

Evropané si ho přitom oblíbili natolik, že unijní rezervy jsou už skoro prázdné. Podle jednoho z ukazatelů se ke konci května snížily na pouhých 1 396 tun. To je dramatický propad oproti loňskému květnu, kdy měla EU v zásobách 92 548 tun. Akutním nedostatkem mléka trpí podle některých zpráv především Francie. K tomu se přidává sušené mléko, především tedy jeho nadbytek na trhu, který tlačí ceny dolů.

Americké ministerstvo krátkodobě změnu nevidí

Prognóza? Americké ministerstvo zemědělství míní, že pokud budeme brát současné dodávky jako ukazatel dostupné nabídky na mezinárodních trzích, pak se pro máslo situace v brzké budoucnosti zřejmě moc nezmění. Vývoz pěti hlavních světových exportérů másla (Nový Zéland, Austrálie, USA, EU, Bělorusko) za první čtyři měsíce roku pokulhával proti loňskému tempu o zhruba 17 procent. V případě EU to bylo dokonce o 28 procent.

 

Světová spotřeba by letos měla vzrůst o 3,1 procenta na rekordních 9,7 milionu tuny, zatímco produkce by měla stoupnout jenom o 2,5 procenta. Úřad v červencové zprávě také snížil odhad celkové letošní produkce mléka – nejmarkantněji pro Austrálii, horší je ale jeho prognóza letošní produkce i v unijní osmadvacítce, kde by tak produkce mléka byla letos jenom o zlomek vyšší než loni. 

Za rostoucím zájmem o máslo stojí spotřebitelé, kteří ho začali považovat za zdravou alternativu k rostlinným tukům, podotýká také americký úřad v pololetním reportu. V něm se o rapidním zdražování tuku hovoří jako o „nejpozoruhodnějším“ posunu na mezinárodních trzích (o 130 procent za něco přes jeden rok).

Zdroje: USDA, sitefeb.com, CNBC, Bloomberg

 

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

09.08.2019V Itálii se schyluje k předčasným volbám (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.07.2018Schyluje se k dalšímu čínskému šoku? Patria (Patria Finance)
01.03.2018Na trhu kryptoměn se schyluje k utahování šroubů Radek Stolář (Kurzy.cz)
05.10.2017Jak drahé je máslo u sousedů? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688