Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.08.2017 17:24:46

Druhý blok temelínské elektrárny je na plném výkonu

Týden poté, co jaderná elektrárna Temelín připojila generátor k přenosové soustavě, začal dnes dopoledne druhý blok pracovat na 100 procent. Nyní tak Temelín kryje téměř třetinu české spotřeby. Na druhém bloku byla od 19. května plánovaná odstávka, trvala necelých 73 dní. Dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Od začátku roku Temelín vyrobil 9,4 terawatthodiny elektřiny.

Dosažení plného výkonu předcházely úspěšné kontroly paliva při osmdesátiprocentním výkonu reaktoru. Temelínští fyzici při nich ověřovali například rozložení výkonu reaktoru. Po skončení kontrol operátoři zvyšovali výkon reaktoru velmi pozvolna. Za hodinu zvedli výkon o necelé procento. „Nájezd bloku po odstávce je velmi pozvolný kvůli takzvanému kondiciování paliva. Zjednodušeně řečeno, nové palivo si musí zvyknout na provozní podmínky. Několikadenní náběh bloku je navíc spojený s řadou testů na různých výkonových hladinách,“ řekl ředitel divize Jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Odstávku zvládli energetici skoro o dva týdny dříve, než předpokládali. Podle nich jsou odstávky pro elektrárnu nejnáročnějším obdobím v roce. „Za necelých 73 dní jsme zvládli zkoordinovat přes 17.000 činností a práci tisícovky zaměstnanců našich i dodavatelů. Zkrácení odstávky tak znamená rychlejší návrat do běžného a klidnějšího provozního režimu i pozitivní dopady do výrobních a ekonomických výsledků společnosti,“ uvedl Zronek.

Ještě nyní při plném výkonu provede Temelín závěrečnou část testů. Podle mluvčího se zaměří na palivo a kalibraci měřicích systémů.

Při odstávce druhého bloku vyměnili energetici čtvrtinu paliva, zmodernizovali kompenzátor objemu, zkontrolovali bezpečnostní systémy a také ověřili, jak těsní ochranná budova kolem reaktoru. „Poprvé se celá odstávka řídila z nového centra, kde na ploše 500 metrů čtverečních seděla čtyřicítka odborníků z elektrárny i od dodavatelů,“ řekl Sviták. Začátek odstávky prvního bloku plánují energetici na závěr roku.

První elektřinu vyrobil Temelín v prosinci 2000. Loni vyrobil 12,1 terawatthodiny (TWh) elektřiny, téměř o dvě TWh méně než v roce 2015. Nižší produkci způsobily odstávky. I tak Temelín vyrobil ze všech českých zdrojů nejvíc: jeho elektřina by vystačila českým domácnostem na deset měsíců, jižní Čechy by s ní vydržely téměř čtyři roky.

-čtk-

Příspěvek Druhý blok temelínské elektrárny je na plném výkonu pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688