Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.08.2017 07:14:00

Končí jedna z nejhorších ekonomických katastrof poválečné Evropy

V továrnách Seatu se jede na plný plyn a podobné to začíná být v celém Španělsku. Ekonomika opět roste, a to tempem, které minulý rok dosáhlo asi 3 %. Vytváří pracovní místa, exporty a daří se jí dokonce obnovit pocit, že vše je opět normální. Jinak řečeno, Španělsko se dostává ze zoufalství, do kterého spadlo během předchozích let. Jsou to dobré zprávy i pro celou Evropu a globální ekonomiku, píše Peter S. Goodman v New York Times.

Po většinu předchozích deseti let bylo Španělsko extrémním příkladem toho, do jakých problémů se dostala celá eurozóna. Nezaměstnanost vzrostla na neuvěřitelné úrovně a na svém vrcholu dosahovala 26 %. Přispělo k tomu jak prasknutí domácí realitní bubliny, tak globální finanční krize. Podle čerstvých dat se nyní španělská ekonomika velikostí svého produktu vrací na úroveň dosaženou před krizí a tím snad končí jedna z nejhorších ekonomických katastrof poválečné Evropy. Ta sice stále bojuje s řadou výzev, z nichž některé mají i existenciální povahu. Ale vývoj ve Španělsku ukazuje, že bylo dosaženo ekonomického oživení.

Podle některých ekonomů se Španělsko stalo obětí přehnaného fiskálního utahování, které bylo po finanční krizi vyžadováno ze strany evropských vůdců. Podle této teorie měla španělská vláda jít po prasknutí realitní bubliny a během globálního ekonomického útlumu cestou vyšších výdajů na infrastrukturu, aby zachránila tvorbu pracovních míst a podpořila celou ekonomiku. Zbytek eurozóny ale tuto zemi donutil k osekání vládních výdajů a tím došlo k prodloužení celé ekonomické agónie. Obnovená konkurenceschopnost Španělska stojí z tohoto pohledu jen na tom, jak nízko zůstaly španělské mzdy. Současný úspěch tak není důvodem k velké radosti. A pravdou je, že nezaměstnanost se v této zemi stále pohybuje nad 18 %.

Jsou ale i tací, kteří vývoj ve Španělsku považují za důkaz síly ekonomických reforem. Vláda totiž například ulehčila firmám propouštění zaměstnanců, což ale zároveň zvýšilo ochotu přijímat nové. Španělsko tak může sloužit za vzor Francii a prezidentu Macronovi, který by chtěl podobně změnit francouzský trh práce. Faktem pak každopádně je, že před deseti lety bylo Španělsko závislé na růstu taženém úvěrovým a realitním boomem, který skončil kolapsem ekonomiky i jejího bankovního systému. Dnes má aktivita ve stavebním sektoru ve srovnání s předkrizovým obdobím asi poloviční váhu v celé ekonomice, prudce naopak vzrostl podíl exportů.

Více než 17 % španělských exportů nyní tvoří výroba osobních a nákladních automobilů a náhradních dílů. Toto odvětví se stalo příkladem pro ostatní v tom, jak provést potřebné reformy a dosáhnout úspěchu. Platí to i o Seatu, jehož továrny jsou uprostřed pětiletého modernizačního procesu, který přinese 3,3 miliardy investic. Když management Seatu přesvědčoval vedení z VW, že se mu jeho investice vyplatí, argumentoval právě reformami trhu práce

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688