Lynx (Lynx)
Akcie v ČR  |  02.08.2017 20:17:19

Technická analýza: kdy nakoupit akcie?

Nikdo nikdy stoprocentně neví, kam se cena pohne. Technická analýza slouží k lepšímu odhadu budoucího směru.

Jak správně určit budoucí vývoj a nastoupit do obchodu, aniž bychom se příliš spoléhali na pocity?

Technická analýza je právě takovým nástrojem, který nám umožní dělat správná rozhodnutí.Opakovaně. Slovo opakovaně je opravdu velmi důležité, protože nevíte-li, proč jste vlastně do obchodu vstoupili, nebudete moci toto chování zopakovat. Případný zisk se tak stane pouhou náhodou. Pouze opakovatelnost vede k žádoucím výsledkům, především preferujete-li krátkodobější obchody.

Technická analýza vs. Fundamentální analýza

Často se říká, že technická analýza a fundamentální analýza spolu příliš nekamarádí a ti, kdo používají jednu, nepoužívají druhou.

Není to tak úplně pravda.

Technická analýza může být dobrým doplňkem pro akciového investora, který se při nákupu cenných papírů řídí především fundamentální stránkou. Zatímco fundamentální složka, při které se analyzují různé finanční zprávy společnosti, její účetnictví, její management apod., nám dává odpověď na otázku jakou akcii koupit, technická analýza nám řekne více o tom, kdy ji koupit. V tomto smyslu je technická analýza velmi užitečnou výbavou v arzenálu akciových investorů a neměli by ji přehlížet.

Technická analýza vychází z předpokladu, že všechny důležité informace jsou v každou chvíli odraženy v ceně, a proto sama o sobě nebere v potaz fundamentální stránku ani makroekonomické údaje. Čistě technický analytik tedy neřeší, jaký má firma meziroční nárůst tržeb, jaké má měsíční obraty nebo jak pravidelně vyplácí dividendu. I přesto ale může přihlížet k důležitým událostem jako je kupř. den zveřejnění kvartálních výsledků.

f

Analýza cenových grafů

Zjednodušeně by se dalo říci, že existují dva typy technické analýzy.  První z nich je analýza cenového grafu. Ta se zaměřuje výhradně na čtení cenové akce (price action), její rychlosti, jejího směru, její stability a formací, které v průběhu času vytváří. Price action přístupy odhadují budoucí směr ceny podle jejího chování v historii. V grafu se vyhledávají různé formace či trendy, které s určitou pravděpodobností předpovídají budoucnost.

Běžně se užívají různé typy cenových grafů, ať už liniový, nebo klasický svíčkový. Svíčkové grafy mají bohatou historii a jsou velmi oblíbené po celém světě. Lze díky nim číst různé druhy trendů nebo jednoduchých formací. Trend rozlišujeme rostoucí (býčí), klesající (medvědí) a neutrální (boční).

Navíc každá svíčka ukazuje maximum i minimum včetně otevírací i zavírací ceny. V liniovém grafu se tato informace ztrácí. Díky svíčkám se lze rovněž dozvědět, zda v příslušné časové periodě byl pohyb býčí nebo medvědí. Barva svíčky udává, zda byl pohyb růstový či klesající. Vídíte-li zelenou svíčku, cena v tento interval rostla. Vidíte li červenou, cena klesala.

Pohyb ceny v průběhu času vytváří různé formace (obrazce), některé jsou velmi jednoduché, jiné značně složité. Všechny jsou do určité míry subjektivní, nicméně se dají nalézt společné znaky tak, aby se i nezávislí pozorovatelé shodli, že se jedná o stejný vzor. Jednou ze základních a hojně používaných technik čtení podle ceny jsou tzv. supporty a rezistence.

Boční trend s vyznačenými úrovněmi suportu a rezistence (trh ES, 1 hodina)

Support (neboli hladina podpory) je místo v grafu, kde se cena několikrát v minulosti otočila a rostla vzhůru. S určitou pravděpodobností se tedy dá říci, že dorazí-li cena na to místo znovu, opět se otočí a začne růst. Právě takováto místa technický analytik pracující s cenovým grafem může vyhledávat pro vstup do nákupní pozice.

Rezistence (neboli hladina odporu) je naopak místo, kde se cena v minulosti několikrát otočila a klesla směrem níž. Opět tedy lze předpokládat, že když trh k takové úrovni dorazí, otočí se dolů. To může být vhodné místo pro otevření krátké pozice.

Rostoucí (býčí) trend s vyznačenými hladinami suportu a rezistence (akcie 3M, denní graf)

Graf nahoře ukazuje akcie společnosti 3M, obě linie jsou víceméně rovnoběžné a cena se drží mezi nimi, dá se tedy očekávat, že při dalším přiblížení k jedné z hran bude rekce obdobná jako v minulosti. Důležité je si ale uvědomit, že takováto technická analýza není exaktní věda, kde lze všechno změřit přesně na milimetr.

Klesající (medvědí) trendu s vyznačenými hladinami suportu a rezistence (index DAX, 1 hodina)

Zde vidíme klesající trend na německém akciové indexu DAX, kde by se dle čtení trhu touto technikou dal předpokládat další pokles v moment, kdy cena bude atakovat horní hranu klesajícího kanálu.

Trendy mohou být různě dlouhé, různě prudké a různě přesně respektovat naznačené linie.

Kvantitativní technická analýza s LYNX

Druhým typem technické analýzy vedle čtení samotného grafu je technická analýza za pomocí indikátorů (studií). Indikátory jsou matematicky počítané parametry, které se zobrazují buď přímo do cenového grafu, nebo pod něj. Indikátorů je velké množství a mohou mít  různě nastavitelné periody, takže je skutečně na každém, jaké si zvolí a jak s nimi bude pracovat.

V platformě LYNX trading existuje zhruba 80 různých technických indikátorů. Jsou řazeny do různých skupin pro lepší pochopení toho, z čeho a jak jsou počítané a co nám vlastně říkají. Najdete tam kupř. momentum indikátory, které měří sílu/slabost ceny, indikátory volatility měřící rozkmit ceny, volume indikátory měřící obchodované objemy apod.

Pojďme si probrat pár příkladů těch nejznámějších z nich.

RSI

RSI indikátor měří rychlost a směr momenta. Momentum je původně fyzikální veličina newtonovské mechaniky, která měří hybnou sílu objektu. Přeneseno do tradingu: objektem je cena a momentem je dynamika jejího toku v určitém směru. Indikátor nabývá hodnot 0 až 100 a obecně se s ním pracuje tak, že se čtou „překoupené“ či „přeprodané“ oblasti. RSI nad 50 je pozitivní signál zatímco RSI pod 50 je signál negativní.

Klouzavý průměr

Klouzavý průměr je velmi populární mezi všemi druhy obchodníků. Vyjadřuje průměrnou cenu zvoleného počtu cenových svíček a používá se jako plovoucí support/rezistance úroveň. Jednoduchý klouzavý průměr a exponenciální klouzavý průměr jsou dva nejznámější zástupci.

MACD

MACD vychází z klouzavých průměrů a ukazuje směr trendu a jeho sílu. Indikátor je propočtený z více parametrů a každý z nich se vypočítá jinak. Často se na něm hledají divergence jako vstupní signál pro otočku trendu.

Fibonacciho pásma

Fibonacci je jedním z indikátorů, který nemusí být úplně srozumitelný na pochopení. Fibonacciho pásma jsou oblasti v trhu, které jsou vypočítané podle specifické sekvence čísel (tzv. Fibonacciho řada). Ta vytváří vzorce, které se opakují v celém vesmíru (ulity hlemýžďů, listy stromů, tvary mraků apod.), a proto i na finančních trzích by měla tato řada existovat a trh by na ni měl patřičně reagovat. Fibonacciho pásma je poněkud výjimečná studie, především proto, že je neperiodická a nepočítá se tedy z cenových úseček. Díky tomu je univerzálně použitelná na všechny časové rámce.

Bollingerova pásma

Jako poslední si představíme Bolingerova pásma, což jsou hladiny postavené na klouzavých průměrech. Vychýlení ceny do jednoho extrému Bollingerova pásma se považuje za signál pro návrat ceny zpět a opačně. Použití tohoto indikátoru je opravdu hodně triviální.

V dalších dílech si budeme představovat jednotlivé studie více do hloubky tak, abyste získaly lepší představu o tom, jak  ji můžete do svého obchodování zapojit a být zase o krok dál. V případě, že byste měli jakýkoliv dotaz ohledně nastavení nějakých studií, neváhejte kontaktovat zákaznickou podporu LYNX.

The post Technická analýza: kdy nakoupit akcie? appeared first on LYNX Investovat s výhodami.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.04.2014ČEZ: Technická analýza akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
25.03.2014ČEZ: Technická analýza kurzu akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.02.2014Akcie Komerční banky pohledem technické analýzy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688