TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.07.2017 17:41:29

Koalice lidovců a STAN měla šanci, ukázal průzkum. Vede ANO

Koalice lidovců a Starostů nebyl projekt odsouzený k neúspěchu, ukázal průzkum agentury Median provedený předtím, než KDU-ČSL z koalice vycouvala. K překročení desetiprocentní hranice chybělo společné kandidátce jen půl procenta. Podle Medianu měla koalice volební potenciál až 14 %. Volby by i v červenci vyhrálo drtivě hnutí ANO.

Průzkum probíhal od 26. června do 24. července. Odpovědělo 1 028 respondentů vybraných podle toho, aby co nejvěrněji reflektovali českou populaci. K volbám by v červnu dorazilo 59 % oprávněných voličů.

Ti by vyjádřili největší podporu hnutí ANO, které by v červenci volilo 27,5 % oslovených. Na druhém místě se i přes pokles oproti předchozímu měsíci udrželi komunisté, které by volilo 14,5 % voličů. O půl procenta nižší podpoře se těší sociální demokraté. 


http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jul2017/2027454.jpg?d41d


Čtvrtá příčka patřila ODS, která si polepšila na 11 % a vykázala vůbec nejlepší výsledek v předvolebních průzkumech agentury Median. Pátá koalice lidovců a Starostů by dostala 9,5 % hlasů. Do Sněmovny by se se 7,5 % dostala TOP 09.

Stejně jako ODS vykázala v červenci nejlepší výsledek v předvolebních modelech Medianu také Svoboda a přímá demokracie, která by s 5,5 % poprvé překročila hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny. Jen procento by chybělo Pirátům, 2 % voličů by shodně vykázali Zelení a Svobodní.

 


http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jul2017/2027455.jpg?d41d

 

Median zkoumal také tzv. volební potenciál každé strany, tedy jakého největšího zisku by mohla dosáhnout, kdyby jí dali hlas všichni voliči, kteří volbu této strany zvažují. A také naopak, jaká část voličů je pevně rozhodnutá stranu volit. Volebním potenciálem se k 5% hranici blíží i Svobodní a Zelení.

Hnutí ANO by potencionálně mohlo podpořit až 34,5 % voličů. Pevně rozhodnuto stranu volit je 20,5 %. Volební potenciál ČSSD, KSČM a ODS je shodně 17,5 %. Komunisté ale mají nejpevnější voličské jádro - 10,5 %, naopak pevně rozhodnuto podpořit ODS je 6,5 % oslovených, volební jádro sociálních demokratů je o 1 % silnější.

Strany mají ale ještě možnost svůj výsledek zlepšit dobrou kampaní. "Necelá polovina (47 %) pravděpodobných voličů si je zcela jista výběrem strany, pokud by se v současnosti konaly volby. Část z nich si přitom navíc není zcela jista účastí. Ve výsledku lze tak jen 39 % pravděpodobných voličů označit za zcela rozhodnuté," píší výzkumníci Medianu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688