Jaké rostou houby a kde: rozhovor s mykoložkou

TNBiz, 28.7.2017

Hostem Snídaně s Novou byla v pátek mykoložka Anna Švecová. Do studia přinesla ukázat houby, které se dnes dají v českých lesích najít, kupříkladu klouzka, hřib kováře či bedlu. Pro houbaře má ale špatnou zprávu - houby moc nerostou.

Švecová vyrazila na houby ve čtvrtek. V brdských lesích se ale příliš neurodilo. "Klouzků jsme našli asi osm, kovářů asi šest a byli jsme na to dva," upozorňuje mykoložka. Lepší situace je podle ní v Podkrkonoší či v Jizerských horách, tedy v oblastech, kde se více drží vláha.

Středním Čechám nesvědčily suché dny. Teď je sice vláhy dostatek, ale potrvá tak týden, než se to v lesích projeví. Pokud přijdou avizovaná vedra, houbám to opět neprospěje.

Velmi dobré houby jsou podle Švecové holubinky. "Když ji vezmeme do rukou a zlomíme ji, tak ten lom je takový jablkovitý. To znamená, že se houba netáhne do vláken. A platí jednoduché ochutnávací plavidlo, když ji ochutnáme a nepálí, tak je jedlá," řekla Švecová ve Snídani s Novou.

Upozorňuje, že jablkovitý lom mají i ryzce, ty ale poznáme podle toho, že když se zlomí, teče z nich mléko. Nebezpečná záměna, která nejčastěji vede k otravám, je záměna muchomůrky zelené, jedné z nejjedovatějších hub, za oblíbenou muchomůrku růžovku, tzv. masáka.

Mykoložka Švecová prozradila, že sama jezdí nejraději houbařit na Českomoravskou vrchovinu, do okolí Pelhřimova a na Táborsko. Na podzim se dají najít pěkné houby také pod Bezdězem, v okolí Máchova jezera.

Divákům doporučila vedle tradiční smaženice zkusit udělat si z holubinek nebo jiných tužších hub houbový džuveč. "Na tuk dáte cibulku, pak rozkrájíte papriku a rajče, přidáte pokrájené houby, koření a chvíli podusíte," radí Švecová.

Dobrou houbou je podle Švecové liška, protože se nedá zaměnit za jedovatou houbu. Za to u hřibovitých hub je potřeba dát si pozor na ty, které modrají. Hřib Satan není jediný druh. U oblíbených kolodějů a kovářů doporučuje delší úpravu. "Podusit tak alespoň čtvrt hodiny. Určitě je nejíst syrové nebo neupravené," dodala.

A jak správně houby trhat, abychom lesu neškodili? "Malinko je vykroutíme. Určitě je netrháme násilně. Na místě je očistíme. Když není v pořádku, tak ji tam necháme. Není to estetické, ale příroda si s tím poradí," radí Švecová.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky