Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.07.2017 13:21:09

Generální ředitel Shellu: Moje příští auto bude elektrické

Svět energií se mění, a Shell s ním. Spotřeba ropy by podle šéfa těžebního gigantu mohla být někdy počátkem 30. let tohoto století na vrcholu. Největší evropskou ropnou firmu obchodovanou na burze je potřeba zásadním způsobem přestavět, aby ve světě nových energií dokázala obstát. Moje příští auto bude elektromobil, prohlásil také Ben Van Beurden v rozhovoru s Bloombergem.

„Celý tento posun elektrifikovat hospodářství, elektrifikovat mobilitu v oblastech jako severozápadní Evropa nebo ve Spojených státech je dobrá věc,“ uvedl Van Beurden v úterním rozhovoru.

Elektromobilita a nové příležitosti

Elektromobilitě se věnuje stále více automobilek a soutěž ve výrobě aut s elektrickým pohonem je stále ostřejší. Automobilka Volvo se nedávno nechala slyšet, že od roku 2019 bude vyrábět jenom elektrické nebo hybridní vozy. Transformovat se chce i největší evropská automobilka Volkswagen, která už nechce být čistým výrobcem aut - ale slovy jejího šéfa Matthiase Mullera – „světovým lídrem v udržitelné mobilitě“. Změny přicházejí i na úrovni jednotlivých států. Británie se ve středu nechala slyšet, že do roku 2040 zakáže prodej aut s naftovým a benzínovým motorem. Dva týdny před ní oznámila podobný plán Francie.

Shell vidí příležitosti ve vodíkových palivových článcích a v příští generaci biopaliv pro leteckou dopravu či lodní a nákladní přepravu. Do své divize nových energií plánuje investovat až 1 miliardu dolarů ročně.

Shell "uprostřed finanční transformace"

Z finančního hlediska má Shell za sebou velmi slušné čtvrtletí. Trh s ropou se teď nachází v medvědí fázi, Shell je proti nízkým cenám ropy ovšem již odolnější, říká také Van Beurden.

Upravený zisk bez některých položek stoupl ve druhém čtvrtletí více než dvojnásobně na 3,6 miliardy USD a překonal tržní odhad nastavený na 3,36 miliardy. Na téměř dvojnásobek proti loňsku stoupl upravený zisk v divizi zpracování a prodeje, zatímco divize průzkumu a těžby se dostala do černých čísel, když vykázala upravený zisk 339 milionů USD oproti ztrátě 1,3 miliardy USD před rokem. Celková produkce ropy a zemního plynu přitom zůstala prakticky stejná na rovni 3,5 milionu ropného ekvivalentu denně.

Akcie Royal Dutsch Shell na burze v Amsterodamu přidávaly naposledy 0,85 procenta. Od začátku roku ale odepisují zhruba 9 procent. Ropa Brent je od začátku roku levnější o zhruba desetinu, dnes se na burze ICE naposledy obchodovala kolem 51,13 USD za barel se ziskem 0,29 procenta.

Pozornost některých analytiků přilákal především cash flow (tok hotovosti) z provozních aktivit, který se zvýšil na 11,3 miliardy USD oproti 9,5 miliardy v předešlém kvartálu a v porovnání s pouhými 2,3 miliardami USD ve stejném období před rokem. Je to nejlepší výsledek od roku 2014, kdy se začal hroutit trh s ropou. Shell masivně snižoval náklady a odprodával méně zisková aktiva, aby nejhorší krizi v odvětví za generaci ustál. A jeho další odpověď na padající ceny ropy? Převzetí skupiny BG Group za 54 miliard dolarů, které je v zásadě firemní sázkou na to, že spotřeba zemního plynu se ve světě čistších energií bude zvyšovat.

Memento Kodak

Faktem je, že poptávka po ropě ve světě aktuálně roste, zatímco řada velkých producentů řeší v posledních měsících hlavně to, co udělat s nadbytečnými zásobami komodity ve světě a jak popohnat krizí stlačené ceny "černého zlata" k růstu.

Osud Kodaku a jemu podobných je ale hlasitým mementem a minimálně Shell si ale podle některých názorů uvědomuje, co se může stát, kdyby nové technologie ignoroval. Podle analýzy Bloombergu budou ceny baterií do elektromobilů nadále padat, takže do dvou desetiletí se bude elektrických aut prodávat už víc než těch, která jezdí na fosilní paliva.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

27.07. 15:19  elektromobily??? (Nasraláh)
27.07. 15:06  elektromobily??? (Nasraláh)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688