TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.07.2017 16:54:58

Únik informací: Novináře dusili 2,5 hodiny, Babiš odešel za 30 minut

Babiš zopakoval, že pokládá komisi za pokračování politického boje. Vznikla na základě žádosti poslanců ČSSD a TOP 09, podnětem byla nahrávka, na níž figurují Babiš a Přibil. Vyplývá z ní, že Přibil předává Babišovi dokumenty, které podle novináře pocházejí z policejního vyšetřování kauzy Beretta týkající se vynášení informací z trestního spisu.

"Já jsem v životě žádný živý spis v ruce neměl, nikdy jsem do žádného spisu nenahlížel," prohlásil dnes Babiš. Přibil po slyšení jen uvedl, že s Babišem žádné živé spisy neprobírali a rychle opustil sněmovní budovu.

Předseda hnutí ANO také řekl, že kvůli nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Julius Šuman podal začátkem května trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z porušení cizích práv. "Mám důvodné podezření, že jsem již delší dobu sledován a odposloucháván," řekl.

 

Zatímco Babiš tvrdí, že odpověděl na všechny otázky členů komise, Plíšek vnímá jeho slyšení jinak. Očekával, že Babiš bude věcný. "Ale ukázalo se, že chtěl pouze odprezentovat své politické postoje. Odmítl se s námi bavit o tom, že by komunikoval s redaktorem Přibilem. A o obsahu těchto schůzek nám neřekl také vůbec nic," řekl Plíšek.

Babiš podle něho jen opakoval fráze, které používá v mediálních vystoupeních. Přibilova výpověď podle předsedy komise posílila mínění, že někteří novináři mají nadstandardní vztahy s určitými vyšetřovateli nebo státními zástupci.

Sobotku si komise pozve kvůli nakládání se spisem v případu těžební společnosti OKD. Podnět dal člen komise za ANO, místopředseda Sněmovny Radek Vondráček. Poukazuje na e-mail někdejšího šéfa Úřadu vlády Ivana Přikryla Sobotkovi, v němž údajně píše, že nahlížel do spisu v kauze OKD.

 

Komise rovněž stanovila okruh případů, pro které bude chtít zbavit svědky mlčenlivosti. Vedle kauzy Beretta jde podle Plíška také třeba o korupční případ v Olomouckém kraji Vidkun, o dotační kauzu na ministerstvu školství a o případy kolem bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) a bývalé šéfky jeho kanceláře Jany Nagyové, nyní Nečasové. Před komisi by měl dorazit v této souvislosti i někdejší ředitel zaniklého protimafiánského policejního útvaru Robert Šlachta.

Prvotní okruh svědků komise stanovila už dřív. Patří k nim například někteří ministři a špičky policie a státního zastupitelství. Další schůze komise se uskuteční příští úterý. Koho budou členové vyslýchat, zatím není známo.

Na dnešní slyšení dorazili také představitelé České advokátní komory a Unie obhájců. Prakticky vyloučili to, že úniky by mohly být od advokátů. Poukazují na to, že zveřejňované informace ze spisů jdou v drtivé většině proti jejich klientům, tedy stíhaným lidem.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688