Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.07.2017 15:46:36

Americké prodeje aut klesají, GM se chystá na náročné pololetí

Nových aut se ve Spojených státech prodá letos zřejmě poprvé od recese méně. Problémy na tamním trhu se nevyhýbají ani největší americké automobilce General Motors. Domácí prodeje jí od začátku roku klesly o více než 18 procent, navzdory tomu ale v jarním čtvrtletí dokázala vytvořit zisk, který překonal tržní odhady. Akcie v premarketu obrátily směr a v úvodu řádné obchodní seance rostly zhruba o 0,4 procenta

Čistý zisk ve druhém čtvrtletí klesl o 42 procenta na 1,7 miliardy USD, když se do něj promítly ztráty spojené s prodejem evropské divize a mimořádné náklady související s odchodem z některých trhů. Do čísla je ovšem zahrnuta ztráta 770 milionů USD z prodeje evropské divize francouzské automobilce PSA Group. Dalších 655 milionů USD musela firma zaúčtovat kvůli restrukturalizaci v Indii a kvůli prodeji aktivit v Jihoafrické republice.

Bez vyloučení evropské divize výsledky ovšem překonaly odhady analytiků. Zisk z běžné činnosti klesl o 12 procent na 2,4 miliardy USD. Zisk na akcii pak činil 1,89 dolaru, zatímco analytici v průměru čekali 1,68 USD na akcii. Příjmy se mírně snížily a dosáhly 37 miliard USD v porovnání s příjmy 37,4 miliardy USD před rokem. Analytici čekali naopak růst příjmů, a to na 40,1 miliardy USD.

Výsledky GM přicházejí v době, kdy se analytici obávají, že americký automobilový trh vstupuje do fáze poklesu. Prodej automobilů v USA se v prvním pololetí meziročně snížil o 2,1 procenta na 8,45 milionu vozů. Jde o první pokles za první pololetí od finanční krize v roce 2009. Podle některých názorů ale není důvod k panice, protože poptávka stále zůstává na relativně silné úrovni a nic nesignalizuje, že by měla v brzké době zažít prudký propad.

GM pod vedením Mary Barraové mění strategii a namísto mohutného prodeje zlevněných sedanů firmám jako Hertz a dalším půjčovnám aut se zaměřuje na lukrativnější dodávky sportovně užitkových vozů a pick-upů americkým zákazníkům.

Desítka jejích továren na nějaký čas přeruší výrobu, aby se připravily na výrobu novějších modelů. Výroba v Severní Americe bude ve druhé polovině roku o zhruba 150 000 vozidel slabší než v té první, což by firmě mělo odpomoci od vozidel, která vyrobila navíc. Vedení ale připouští, že automobilku nečeká snadné pololetí.

Zisky v druhém pololetí budou nižší než v prvním, což je plně v souladu s prognózou, kterou jsme předložili dříve v průběhu roku,“ uvedl finanční ředitel Chuck Stevens podle Bloombergu. Slabší než v prvním pololetí bude také výroba. Automobilka zároveň potvrdila, že za celý letošní rok očekává zisk v rozmezí 6,0 až 6,50 dolaru na akcii.

Akcie GM letos zatím vzrostly o 2,8 procenta, a zaostávají tak za zhruba 10procentním nárůstem širšího akciového indexu S&P 500.

Zdroje: BBG, ČTK

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688