TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  24.07.2017 14:11:38, aktualizováno 14:20:05

Byty v Česku zdražují nejrychleji z celé EU! Koupí si ho jen vyvolení

Byty v Česku zdražují nejrychleji v celé Evropské unii. Dokazují to data evropského statistického úřadu. Ceny nemovitostí u nás vylétly za poslední rok o téměř 13 procent. V ostatních evropských zemích to bylo přitom průměrně jen zhruba o polovinu.

Pořídit si v Česku byt začíná být záležitost pro vyvolené. Ceny za poslední roky vylétly v některých regionech raketově vzhůru. "Dnes koupíme byt 1kk za cenu, za kterou bychom před třemi lety mohli koupit byt 2kk," přirovnal Radek Ježdík z Central Group.

V porovnání se zeměmi Evropské unie rostou ceny českých nemovitostí o polovinu rychleji. Třeba Pražan musí na byt šetřit téměř dvakrát déle, než člověk žijící v Berlíně nebo ve Varšavě.

"Nejprodávanější jsou byty typu 3+1 pro čtyřčlennou rodinu, zde je průměrná tržní cena v Praze 4 miliony korun. Před rokem či dvěma byla v řádu tři a půl, tři miliony korun," upřesnil Jaroslav Nedvěd ze společnosti ReMax.

Za dražším bydlením prý stojí dva hlavní faktory - nízké úrokové sazby v celé Evropě a v Česku navíc i nízká nezaměstnanost. "Když spojíme dohromady fakt, že mezi lidmi je dost peněz kvůli nízké nezaměstnanosti a to, že je velmi výhodné si vzít hypotéku, tak se dostáváme k tomu, že ceny nemovitostí velmi rychle rostou," vysvětlila ekonomka Markéta Šichtařová.

S drahými byty se už nepotýkají zdaleka jen Pražané. Prudce rostoucí ceny trápí třeba i Brno. I tam byty za poslední rok podražily o téměř půl milionu. Navíc je ve větších městech problém s nedostatkem nových bytů.

V Brně jich podle posledních analýz zbývá jen 277, z nichž většina je pro běžného smrtelníka finančně nedostupná. I kvůli tomu, že získat hypotéku je teď podstatně složitější. "Typickou rodinou, která se dnes dostane k úvěru, je rodina bohatší, která už má svoji vlastní nemovitost, kterou ještě zastaví," tvrdí Šichtařová.

Rychle stoupající cenu nemovitostí pociťují i lidé v Jihočeském kraji a na západě Čech. A odborníci zároveň varují, že byty a domy jsou poměrně nejistá investice. V době krize jejich cena může jít rychle dolů a lidé můžou mít problémy se splácením.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688