Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  24.07.2017 12:01:52

Právo: Hazardní lobby dosáhla změn v zákoně

Zákon o hazardních hrách, který platí od letoška, doznal při svém projednávání podle vládní analýzy několika změn pod vlivem hazardní lobby. Upřednostnil se tak zájem herního průmyslu před zájmem veřejným.

Uvádí to analýza o vlivu herního průmyslu na rizika korupce ve veřejné správě, kterou připravil tým ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD) a s nímž se v pondělí seznámí vláda. Objevily se i případy manipulace u obecních vyhlášek či vazby mezi zástupci herních společností a státním dozorem.

Podle analýzy ovlivňování úřadů provází klientelismus, nestandardní lobbing, ekonomický i mediální nátlak a střet zájmů. Autoři to označili za jedno z hlavních bezpečnostních rizik, která plynou z jednání zástupců hazardu. Je snaha ovlivňovat přípravy předpisů v parlamentu, na ministerstvu financí i v obcích. Při přípravě zákona o hazardních hrách se prý projevily zájmy některých představitelů herního průmyslu.

Týkaly se třeba hraní na internetu či zmírnění opatření na ochranu hráčů a omezení závislosti na hraní proti původnímu vládnímu návrhu či hlavního zaměření regulace na elektronická zařízení, "zatímco loterie, kurzové sázky a hazard na internetu jsou novým zákonem regulovány v menší míře".

Analýza poukazuje i na "nadstandardní personální vazby" mezi zástupci společností a odborem státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí. Na vlivné pozice se dřív dostali lidé, kteří působili v herním průmyslu. Tam se po odchodu z veřejné správy zas vrátili.

Podle analýzy po nástupu nového vedení do čela resortu financí nastaly personální změny a někteří bývalí vedoucí zaměstnanci začali pracovat pro společnost SYNOT senátora Ivo Valenty. V posledních letech se pokusy o ovlivňování ministerstva utlumily, uvedla zpráva.

Manipulace v obcích

Manipulace se objevila i u obecních vyhlášek. Zastupitelstva některých obcí nejprve schválila nulovou toleranci hazardu, pak ale udělila výjimky či názor úplně změnila.

Podle analýzy rada jedné ze čtvrtí statutárního města chtěla hazard úplně zakázat, pod ekonomickým i mediálním tlakem provozovatelů představitelé města rozhodli o zachování většiny heren.

V jedné z obcí Karlovarského kraje měl starosta skrytě pětinový podíl v místním kasinu. Vedení města rozhodlo o nulové toleranci, kasino zůstalo jediným povoleným provozovatelem. Jinde se klientelismus projevil při odebírání licence a v umělém prodlužování provozu, uvádí analýza.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688