Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
20.07.2017 17:22:32

Nevýrazné zvlněné studené fronty během léta jsou příčinou sucha

 

Dnes se podíváme na jeden z hlavních důvodů, proč sužuje v posledních letech naši zemi výrazné sucho, a to zejména na jihovýchodě. Důležitým zdrojem srážek během léta jsou a vždy byly studené fronty, které ukončovaly nebo alespoň přerušovaly období vysokých teplot. Jejich nástup býval zpravidla dramatický, přišly silné bouřky a hodně srážek. Důležité bylo, že zalévaly naši zemi relativně plošně. Nad Alpami se v rámci těchto front vytvořila výrazná frontální vlna a zalila často dosyta většinu naší republiky. 

Jenže ouha. V posledních letech se setkáváme během léta nad Českou republikou zpravidla s tzv. zvlněnými studenými frontami. Bývaly tu vždy, ale střídaly je i výraznější rázné fronty, případně byly frontální vlny silné. Teď je vystřídaly slabé fronty se slabými vlnami. Co to znamená zvlněná studená fronta? Její postup je zpravidla méně rázný, pomalejší, a tvoří se vlny – vznikají jednotlivé bouřkové (srážkové) systémy a jen neochotně pokračují dále k východu. A tady je hlavní problém. Mezi těmito vlnami vznikají prostory, kde vůbec nezaprší. A dokonce jak postupuje zvlněná studená fronta dále k východu, zpravidla slábne, nemá energii ani dynamiku a vyšší tlak vzduchu nad pevninou ji zneškodní. 

Není to až tak špatná zpráva pro Čechy, kam obvykle zvlněná studená fronta ještě v nějaké formě dorazí, je to blíže k oceánu. Velkým předělem je ale Českomoravská vrchovina, za kterou se novým vlnám srážek už moc nechce. Chybí jim potřebná dynamika. A tak se stává, že na mnoho moravských míst dorazí zbytek studené fronty beze srážek a projeví se jen zesílením západního větru. Bohužel je tahle letní situace docela typická už třetí rok v řadě. A jižní Morava dramaticky vysychá

Co na to výhled? Vysoké teploty budou přerušovat další zvlněné studené fronty, ze kterých na Moravu dojdou většinou jen smutná suchá torza. Samozřejmě lokální bouřky se vyskytnou kdekoliv, ty ale plošné sucho nevyřeší a přívalové srážky z nich odtečou. Dříve přišla na silné frontální vlně silná bouřka a za ní půl noci propršelo kvalitním zahradnickým deštěm. Nyní ne … 




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty