Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2017 19:06:00

Vsadí „tech" firmy a automobilky na aplikace pro vyhledávání parkovacích míst?

Byznysem budoucnosti se mohou stát aplikace a technologie na vyhledávání volných parkovacích míst. A to i přesto, že už dnes existuje řada nástrojů pro chytré parkování. Jde ale o to, jak zjistila agentura INRIX, která se zabývá získáváním a vyhodnocováním dat z provozu motorových vozidel, že motoristé ve Spojených státech amerických, Německu a ve Velké Británii každoročně utratí zbytečně miliardy dolarů za palivo a čas navíc, které potřebují k nalezení volného (ideálně bezplatného) parkovacího místa.

Technologie a navigace – budoucnost „chytrého“ parkování

Studie INRIX řekla, že kvůli poptávce po levných parkovacích místech poroste velmi rychle poptávka po aplikacích a technologiích, které dokážou v jakoukoli denní či noční hodinu vyhledat a zajistit parkování. Takové nástroje mají být nejen pro výrobce aut a jejich navigační systémy doslova k nezaplacení. INRIX se odvolává na to, že města jsou stále více přetížená a přímé a nepřímé náklady na parkování neustále rychle stoupají.

Důvodem sice může být to, že zatímco řidiči chtějí levné parkování a dostatečný počet míst ve městech, magistrátní úředníci naopak chtějí z měst odvést co nejvíce dopravy, snížit dopravní zácpy a výrazně omezit znečištění ovzduší. A není nutné dodávat, že hledání místa k parkování v centrech aglomerací je jedním z hlavních faktorů znečištění. Rostou proto sázky na to, že řešením problému by mohly být aplikace na vyhledávání volných míst k parkování. Nehledě na to, že výrobci automobilů a technologické společnosti se spoléhají na to, že vydělají na lepším a plynulejším řízení provozu ve městech pomoci nástrojů, které řidičům pomohu najít parkovací místa.

Hledání parkování nestojí málo

Z provozních údajů zhruba 18 000 řidičů aut ve 30 městech ve Velké Británii, Německu a Spojených státech vyšlo najevo, že jen ve Spojených státech průměrný řidič přeplatí za hledání parkování 97 amerických dolarů, v přepočtu více než 2 200 za rok, když průměrné náklady na parkování v USA činí 12 dolarů za rok. INRIX říká, že zbytečně utracené náklady za hledání volného parkovacího místa stojí ve velkých městech v Spojených státech navíc v průměru 345 dolarů ročně (zhruba necelých 7 900 ) kvůli ztrátě času a propálenému benzínu. A jinde? Ve Spojeném království přeplatí řidiči za parkování v průměru 209 liber (269 dolarů, tedy přes 6 100 ), ačkoli průměrné náklady na parkování činí 39 liber za rok. Náklady za ztracený čas a propálený benzín navíc pak vyjdou na 733 liber.

V Německu INRIX odhaduje, že motoristé přeplatí parkování 98 eury (tedy více než dva a půl tisíce korunami) jen kvůli tomu, aby se vyhnuly průměrným pokutám za parkování ve výši 8 euro. Za propálený benzín navíc a ztrátu času při vyhledávání volného místa k zaparkování Němci za rok v průměru utratí 896 eur, tedy necelých 23 400 korun ročně. INRIRX říká, že v průzkumu méně než 10 % respondentů využilo jednu z mnoha aplikací ve smartphonech, které mají pomoci motoristům najít, rezervovat a zaplatit parkování předem. Velká práce ale podle agentury INRIX čeká na seznámení veřejnosti s možnostmi chytrého parkování, neboť na otázku, co by řidiči zaplatili za technologii „inteligentního parkování", řeklo 43 procent respondentů: „NIC“.

(Zdroj: INRIX, Reuters)

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688