Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.07.2017 07:04:00

Víkendář: Směřujeme ke kapitalismu podle Applu, nebo podle Googlu?

Naše pozornost se dnes upírá zejména k novým technologickým společnostem, které by mohly změnit celá odvětví podobně, jako to učinily Google a Apple. Možná bychom se ale měli věnovat hlavně tomu, co probíhá mezi těmito dvěma firmami. Obě totiž zvolily naprosto rozdílný přístup ke svým akcionářům a také k budoucnosti. V konečném důsledky tak vytvářejí dvě verze kapitalismu a každá z nich může úplně změnit podobu globální ekonomiky budoucnosti, píše Tim Clayton pro The Atlantic.

Známý akciový analytik Toni Sacconaghi v roce 2012 spolu s řadou dalších tlačil na vedení Applu, aby vrátilo akcionářům část z obrovské hromady hotovosti, kterou firma drží ve své rozvaze. Tim Cook a před ním i Steve Jobs to odmítali s tím, že chtějí, aby Apple měl dostatečné rezervy, které by mu umožnily využít budoucích příležitostí na trhu. A odmítavý postoj vedení firmy měl ještě jeden důvod: Většina této hotovosti byla držena v Irsku a Apple by kvůli jejímu přesunu do USA musel zaplatit hodně peněz na daních. Sacconaghi tak navrhoval, aby si Apple namísto toho půjčil 100 miliard dolarů a ty rozdal akcionářům ve formě dividend a odkupů. Zanedlouho poté, co byla zveřejněna jeho analýza, se Apple tlaku podvolil a oznámil, že začne vyplácet dividendy

Sacconaghiho tlak ale pocítily i další technologické firmy. Google měl v té době akcionářskou strukturu vybudovanou tak, aby „chránila společnost před vnějšími vlivy a pokušení obětovat budoucí příležitosti v zájmu uspokojení krátkodobých cílů“. Krátce poté, co Apple oznámil výplatu dividend, informovali zakladatelé Googlu, že provedou změny, které by něčemu podobnému v jejich společnosti zabránily. Jejich akcie získaly desetinásobek hlasovacích práv ve srovnání s akciemi běžnými, což mělo zajistit „úspěch společnosti v následujících desetiletích“. 

Tento vývoj událostí v Applu a Googlu ukazuje, kam se může vydat kapitalismus nového tisíciletí. Apple svým rozhodnutím akcionáře nepotěšil, protože řada z nich začala požadovat ještě mnohem vyšší výplatu dividend a firma začala na dividendách a odkupech vyplácet obrovské částky. Google vydělává obrovské částky podobně jako Apple. Zatímco ale Apple vyplácí akcionářům asi 72 % provozních zisků, Google jen 6 %. Základní otázka dnešního kapitalismu pravděpodobně zní: Co by měly firmy dělat s penězi, které generují? A obě zmíněné společnosti na ni odpovídají naprosto rozdílným způsobem. 

Pro moderní kapitalismus je typické, že funkce vlastníků společnosti a jejich managementu jsou oddělené. Krátce řečeno, vlastníci nejsou ve vedení firmy a její management svěřili někomu jinému. To vytváří známý problém – zájmy managementu a vlastníků se totiž mohou lišit. Apple se rozhodl, že hlavní slovo budou mít investoři a to uvedený problém řeší poměrně dobře. Management totiž nemá tak volné ruce a nemůže utrácet peníze na líbivé projekty. Namísto toho musí jednat disciplinovaně a své kroky vysvětlovat velkým institucionálním investorům. Ti mohou rychle zasáhnout, pokud by se někdo z vedení firmy snažil jednat spíše ve svém zájmu než v zájmu společnosti. 

Zastánci modelu, který funguje v Googlu, ale poukazují na jiný potenciální problém: Investoři se nemusí dostatečně starat o dlouhodobý rozvoj společnosti. Například hedge fondy, které tlačily Apple do vyšší výplaty dividend, jsou známy svým krátkodobým uvažováním. Zajímají je rychlé ziskové sázky a ne dlouhodobá návratnost, která je klíčová například pro penzijní fondy. Takoví krátkodobí investoři by podle zastánců modelu Googlu mohli společnost zruinovat tím, že je zajímá jen horizont několika týdnů či měsíců. 

Ještě řadu let nebude jasné, zda lepší strategii zvolil Google či Apple. Jejich volba se ale nepromítne jen do akciového trhu. Pocítíme ji my všichni. Pokud peníze rozděluje management, těží ze znalostí a síly celé firmy, ale může propadnout zmíněnému pokušení sledovat hlavně své zájmy. Pokud peníze rozdělují investoři a trh, může se jim nabízet širší škála možností, ale zase tu není tak hluboká znalost a zázemí konkrétní společnosti. K tomu se mohou přidat zmíněné krátkodobé cíle. Dominantním modelem byl v historii ten, ke kterému se přiklonil Apple. Ale v budoucnu tomu tak být nemusí. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688