Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.07.2017 11:46:33

Nezaměstnanost v eurozóně: Je to doopravdy tak růžové?


Na evropském trhu práce začíná po téměř deseti letech docházet k obratu. Míra nezaměstnanosti se letos poprvé od krize dostala pod 10 %, v květnu dokonce klesla na osmileté minimum 9,3 %. Od počátku roku 2013 bylo v eurozóně vytvořeno asi 6 milionů pracovních míst a zlepšení situace na trhu práce se týká i zemí jako Portugalsko či Španělsko. Stále před sebou ale máme dlouhou cestu, protože zejména mezi mladými se nezaměstnanost drží na poměrně vysokých úrovních, píší v komentáři Financial Times.

Ekonomové jsou oživením evropského trhu práce zaskočeni. Společnosti tvoří pracovní místa nečekaně rychlým tempem, což je jistě dobrá zpráva. Určité pochybnosti ale panují ohledně kvality nově vytvořených míst. Růst mezd je totiž stále utlumený, a to dokonce i v zemích, jako je Německo. Je také zřejmé, že řada lidí pracuje jen na částečný pracovní úvazek, přestože by chtěla mít úvazek plný a pracovat mnohem více hodin týdně. K tomu se často používají jen smlouvy na dobu určitou. A někteří ekonomové se domnívají, že krize na trhu práce trvala tak dlouho, že mnoho lidí už prostě hledání nového zaměstnání vzdalo.

ECB vítá zlepšení trhu práce, ale je si vědoma toho, že jej doprovází jen pomalý růst mezd. Šéf banky Mario Draghi minulý měsíc uvedl, že dochází k významnému růstu pracovní síly, z nových pracovních míst jich je ale řada „nízké kvality“. Ekonomové z ECB nyní představili nové měřítko nezaměstnanosti, které počítá i s těmi, kdo by rádi pracovali delší pracovní dobu, ale jejich smlouva jim to neumožňuje. Podle tohoto upraveného měřítka je míra nezaměstnanosti v eurozóně kolem 18 % a ve srovnání s oficiálními čísly tedy dosahuje dvojnásobku.

Vývoj oficiální míry nezaměstnanosti v celé eurozóně, EU a vybraných členských zemích shrnuje následující obrázek. Zdaleka nejnižší je nezaměstnanost v Německu, kde klesá již od roku 2009. Nejvýše se naopak drží ve Španělsku a Itálii:

 

ECB věří, že trh práce bude dále sílit a v evropské ekonomice bude dál panovat pozitivní sentiment. Pomohl mu i výsledek voleb ve Francii, který přinesl naději, že v této zemi budou konečně prosazeny potřebné reformy. Francie je přitom jedinečnou ekonomikou, která v sobě spojuje řadu rysů zdravého jádra eurozóny a zároveň trpí vysokou nezaměstnaností. Ne všichni jsou ale optimisty. Carsten Brzeski z ING-DiBa říká, že pro rychlé oživení trhu práce v eurozóně nelze najít mnoho důvodů a dodává: „ECB se domnívá, že řada problémů je jen přechodného charakteru. Jenže to je otázka definice. Přechodné problémy tu s námi mohou být hodně dlouho a je těžké si představit, že v následujících letech dojde k rychlému růstu mezd.“

Draghi na druhou stranu hovoří o tom, že „musíme být trpěliví“. Podle něj je zřejmé, že rezervy na trhu práce se zmenšují, produkční mezera se uzavírá a nakonec by tak mělo dojít i ke zlepšování kvality pracovních míst a růstu produktivity. Jiní ale hovoří o tom, že rány, které za sebou zanechala krize, už úplně nezmizí. Michele Fontefrancesco z Durham University zase poukazuje na to, že na italském trhu práce jsou problémy patrné už od poloviny devadesátých let a všechny země na jihu Evropy trpí „eratickým přebíháním lidí z jedné firmy do druhé“. Je tak těžké vytvořit „sociální kapitál“ a „zatímco se dnes studuje o tři nebo čtyři roky déle než za dob našich rodičů, vyděláváme si méně než oni“. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688