Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.07.2017 17:58:56

Dají se na trhu ještě najít levné akcie? Možná tato trojka

Najít levné akcie není problém. Tedy pokud hovoříme o levnosti, která je dána pouhým porovnáním jejich valuací s jinými tituly, či s nějakým historickým standardem. Na trhu se prostě vždy dají najít akcie, jejichž PE se pohybuje ve velmi nízkých jednociferných číslech (viz také včerejší příspěvek). 

Skutečně levná akcie je ale takovým titulem, jehož PE (či jiný násobek) je nízko relativně k jejímu fundamentu – k očekávanému růstu zisků (toku hotovosti) a k riziku. Pokud se totiž bude například nějaká houska prodávat za poloviční cenu, ještě to neznamená, že je skutečně levná. Její hmotnost totiž může být ve srovnání s houskou standardní jen třetinová a levná houska je tak ve skutečnosti dost drahá. A podobné je to s nízkým PE – pokud je očekávaný růst firmy velmi nízký, či rizikovost velmi vysoká, akcie může být i s nízkým PE stále dost drahá. 

Najít skutečně levné akcie – housky se standardní váhou, ale nižší cenou, je samozřejmě o hodně složitější, než prostý filtr nastavený na nízké PE, PBC, EV/EBITDA, či jiný valuační násobek. Někdy si proto se zájmem přečtu různé tipy na zaručeně levné akcie. Záhy obvykle zjistím, že jde o „slevy“ prvního typu. Tyler Crowe na Fool.com jako kandidáty na skutečně levné akcie nabízí Kroger Co., Terra Nitrogen Company a Wabash National Corporation. Jak je to s nimi?

Wabash dokázal svým akcionářům v minulém roce generovat velmi výjimečnou návratnost a i pohled na jeho fundament ukazuje, že jde o zajímavý titul. Nechám si ho proto na celý příspěvek na zítra. Zbylé dvě akcie už svým držitelům ani zdaleka takovou radost nečiní:



Potravinářsko-retailový Kroger nedávno dostal od investorů ránu poté, co osekal svůj výhled pro rok 2017. Další ťafka přišla ve chvíli, kdy Amazon oznámil nákup konkurenční Whole Foods. K tomu přidejme cenovou poloválku v odvětví prodeje potravin a zdá se, že vytvořit u tohoto titulu pozitivně laděnou investiční tezi je dost problém. 

Crowe tvrdí, že tak lze učinit na základě toho, že cenové bojůvky jednou pominou a trh hlavně reagoval příliš citlivě na zmíněný tah Amazonu. Podle investora se totiž regiony, kde podniká Kroger a WF z velké části nepřekrývají. I kdyby se tedy Amazonu podařilo expandovat v této oblasti, Kroger to neodnese, protože jeho zákazníci jsou jinde. Nevím. Zatím se mi zdá, že kam Amazon vstoupí, tam jiným pšenka nepokvete. Což mimochodem neznamená, že tam pokvete pšenka akcionářům Amazonu. Ono přetvářet jiná odvětví nemusí nutně znamenat vytváření hodnoty pro vlastní akcionáře – generovat a poté jim i vracet hotovost.   

„Hladová“ investice

Terra Nitrogen souvisí s tématem, jemuž jsem se zde věnoval nedávno – hnojiva a dlouhodobý výhled na výživu rostoucí populace ve světě. Ten by měl nahrávat společnostem, které jsou tak či onak spojeny s produkcí potravin. Ovšem proti firmám jako TN nyní stojí současná fáze cyklu – nadbytečné kapacity, které zostřují konkurenční boj, tlačí dolů ceny, ziskovost a následně investice. Pokud vše půjde učebnicově dál, vše by se po čase mělo přehoupnout do fáze opačné – nedostatek kapacit, rostoucí ceny a zisky. V kombinaci s popsaným dlouhodobým výhledem by byl takový vývoj investičním eldorádem. Ovšem vždy je možnost, že „tentokrát to bude jinak“ a tudíž se v podstatě čeká na hmatatelnější důkazy obratu.

CF Industries, což je mateřská společnost TN, odhaduje, že do roku 2021 bude zejména v Číně uzavřeno dalších asi 8,7 milionů tun produkčních kapacit (v letech 20142016 to bylo 25 milionů tun). Alespoň to je známka, že věci by skutečně mohly jít naznačeným směrem.  A ač akcie TN za sebou nemá nejlepší rok, nejde určitě o nějakou firmu potácející se na hranici pádu. Její provozní tok hotovosti je sice ve srovnání s rokem 2014 skoro na polovině (220 milionů dolarů). Ale firma snížila i investice a její volné cash flow se blíží 200 milionům dolarů (minulý rok to bylo téměř 300 milionů dolarů). 

K tomu přidejme v podstatě nulové dluhy a zjistíme, že TN si dokonce může ještě nějaký čas dovolit vyplácet dividendy vyšší, než je její volný tok hotovosti. Přehánět by to ale určitě neměla, protože onen obrat v cyklu za rohem asi nebude. A stále je tu možnost že vše skonči u tuhého boje a čekání na to, kdo padne jako první.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688