Drahé máslo: ceny másla dále rostou

TNBiz, 5.7.2017

Ceny másla rostou od loňského června, kdy kostka vyšla na 33 korun, my jsme dneska máslo koupili už za 55. "Je to šílený, vůbec si to neumím představit z toho důchodu, že bych si namazala krajíc máslem," reagovala jedna z nakupujících.

"V květnu stála kostka másla v průměru 42 korun, to je o dvě koruny méně než v březnu, kdy byla cena másla historicky nejvyšší, ale máslo je meziročně stále dražší ve srovnání s loňským květnem o 7 korun," sdělila mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Teď se spekuluje o tom, že by se cena másla mohla dostat až k sedmdesáti korunám za 250g kostku. "Cena másla 70 korun se mi nezdá jako příliš šťastné číslo, tam by se podle mě cena másla určitě neměla dostat," myslí si Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

"To se nedá vyloučit, pokud se k tomu celkovému vývoji, to znamená ten zájem, který tu o máslo je, připojí nějaké nepříznivé klimatické, politické situace ve světě," reagoval Miroslav Koberna z Potravinářské komory České republiky.

Důvodů, proč je máslo v současnosti tak drahé, je podle odborníků hned několik. Kromě celosvětově zvýšené poptávky po másle za to může i nedostatek smetany. "To je dáno tím, že jsou nižší dodávky mléka v porovnání s předchozími roky. Je i nižší tučnost mléka," doplnil Kopáček.

To je stále dražší. Syrové kravské mléko v současnosti od zemědělců mlékárny nakupují za zhruba 8 korun a cena by podle odborníků mohla ještě vzrůst.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky