Nové triky podvodníků: falešní řemeslníci vybírají statisíce

TNBiz, 3.7.2017

Podvodní řemeslníci okrádají lidi v Libereckém kraji. Majitele rodinného domu osloví s nabídkou opravy střechy - jako se to stalo starším manželům v malé obci na Lovosicku.

"Muži, zřejmě osoby cizí národnosti, využili vysokého věku a neznalosti poškozených a uvedli je v omyl z hlediska rozsahu provedených prací a hodnoty použitého materiálu," upřesnila policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Smluvená cena se ale během dne vyšplhala na několikanásobek. "Neznámí řemeslníci odmítli poškozeným vydat podrobné vyúčtování, za práci provedenou během jednoho půldne převzali téměř 300 tisíc korun a odjeli," dodala Kofrová.

Telefonní číslo, které si manželé na řemeslníky vzali, bylo navíc nedostupné. Nemohli tak reklamovat vady, které "opravená" střecha měla. "Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Po neznámých řemeslnících policisté pátrají," sdělila policejní mluvčí.

Problém s falešnými řemeslníky však neřeší jen Liberecko, policisté podobné případy zaznamenali i ve zbytku republiky. "Údajní řemeslníci se prokazují falešným osvědčením a ve většině případů se pohybují v dodávkovém vozidle s polskou RZ," doplnila Kofrová.

Policie proto upozorňuje, že v Česku mohou řemeslníci pracovat pouze na základě platného živnostenského listu. Pokud byste se s podobným případem setkali, rozhodně nabídku nepřijímejte a vše ohlašte na policii.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky