TNBiz (TN.cz)
Zajímavosti  |  01.07.2017 22:13:15, aktualizováno 03.07.2017 00:55:01

Dochází voda: stát chce stavět rybníky i nádrže

Na boj proti suchu má Česko do příštích let více než 20 miliard korun. V plánu jsou nové rybníky, vodní nádrže i obnova mokřadů.

Kritici ale říkají, že jen doháníme, co jsme zameškali - varování před suchem platí už 50 let.

Zase je sucho. Přibývá požárů, lidé na některých místech nemohou zalévat zahrádky, studny vyschly. A budeme si na to muset zvyknout.

"Za posledních sedm let tady máme potřetí relativně velké sucho. V některých územích současné vodní zdroje, které máme, asi nebudou stačit," myslí si ministr zemědělství Marian Jurečka. "Více jak padesát procent území ČR je ve stavu mírného až kritického sucha, pokud jde o ty mělké podzemní vody," dodává ministr životního prostředí Richard Brabec.

Více než polovina řek nemá dost vody. Nejhůř je na tom Morava, kde je také nejvysušenější půda. Velké problémy hlásí i Čechy. Výjimkou je severní část republiky.

Do boje se suchem už Česko prostřednictvím odpovědných ministerstev zainvestovalo přes 12 miliard korun z národních i evropských zdrojů. Šly zejména na menší projekty, které se snaží zajistit lepší hospodaření s vodou. Na příští roky je připraveno více než 20 miliard korun.

"Absolutně prioritní je udržet vodu v krajině," tvrdí Brabec. Doposud to ale bylo velmi těžké. Lidé vysušovali mokřady a narovnávali řeky. Svůj podíl na neschopnosti krajiny udržet vodu mají i zemědělci, kteří používají čím dál těžší techniku. Půda je navíc hodně zhutnělá, takže i když zaprší, voda se nemá kam vsáknout

"Obecně se dneska málo provádí orba, to všechno spotřebovává naftu, tak je snaha šetřit – dřív se ta půda orala mnohem více do hloubky," říká odborník Jaroslav Vrba.

Zásadní roli v boji se suchem mají víceúčelové vodní nádrže - jenže už se dlouho nic neudělalo a než se projeví efekt těch nových, uběhne možná čtvrt století. "Máme v této chvíli šest vodních nádrží, které máme v různé fázi rozpracovanosti," slibuje Marian Jurečka.

 

Pomoct zadržet vodu v krajině a bránit se tak účiněji suchu prý může každý. Třeba i prostým vypnutím kohoutku, když si čistí zuby.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688