Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.06.2017 07:09:20

Co budou Němci požadovat za Macronovy reformy? Možná ECB

Všechny diskuse o tom, jak nový francouzský prezident Emmanuel Macron změní eurozónu, postrádají jednu jednoduchou, ale klíčovou otázku: Co za to bude požadovat Berlín? Macron totiž hovoří o ministerstvu financí celé eurozóny, které bude mít svůj vlastní rozpočet. A zdá se, že Angela Merkelová bude výměnou požadovat skutečně hodně: Evropskou centrální banku.

Je pravděpodobné, že Merkelová bude v září opět zvolena do funkce německé kancléřky. Zatím nabízela jen obecný souhlas s Macronovými návrhy, ale své vlastní podmínky a plány veřejně nesdělila. Neveřejná jednání jsou ale v plném proudu a na prvním místě seznamu jejích přání stojí právě ECB. Ať už by totiž měl společný rozpočet eurozóny jakoukoliv podobu, přispívalo by do něj zejména Německo. Důvod je prostý – jeho ekonomika je nejsilnější. Berlín se tak nachází v pozici, kdy si může klást značné požadavky.

Pokud by Merkelová skutečně souhlasila s vytvořením společného rozpočtu či nějakého společného investičního fondu, musela by od ostatních členských zemí eurozóny získat výrazný ústupek v jiné oblasti, jinak by nebyla schopná prodat dosaženou dohodu ani německému lidu, ani ve své vlastní straně. Carsten Brzeski z ING-DiBa k tomu říká: „Je jasné, že paní Merkelová bude muset za změny v eurozóně Němcům nabídnout něco pořádného.“ A pro zemi, která je posedlá cenovou stabilitou, by tou nejlepší cenou mohla být právě kontrola nad ECB.

V Německu je podpora eura na nejvyšší úrovni v historii, důvodem je velmi dobrá ekonomická situace. Němci si ale nejsou jisti tím, nakolik je možné důvěřovat ECB, protože její velmi uvolněná politika z posledních let se projevila na výši jejich úspor. Merkelová sice chápe, že eurozóna potřebuje změny, aby se vyhnula další dluhové krizi, ale německá veřejnost zůstává skeptická. Pokud se začne hovořit o další integraci, ptá se nejdříve, co jí to bude stát. Obává se zejména vytvoření transferové unie, v níž bude Německo fungovat jako zdroj peněz pro ty, kteří bezuzdně utrácejí.

Němce by tak mohlo uklidnit, pokud by do čela ECB dosedl někdo, jako je prezident Bundesbanky Jens Weidmann. Podobná dohoda má ale zatím k uzavření daleko. Pro zbytek eurozóny je totiž Němec v čele ECB těžko představitelný. Německo mělo tento post získat už v roce 2012, ale jeho tehdejší kandidát Axel Weber se o pozici nakonec přestal ucházet, protože měl jen minimální podporu dalších zemí. V čele ECB nakonec stanul Mario Draghi, který Bundesbanku dráždí svou ochotou používat nákupy vládních dluhopisů jako stimulační opatření. Většina ekonomů mimo Německo ale jeho politiku považuje za hlavní faktor, který zabránil hluboké krizi a umožnil návrat k relativní stabilitě.

Zejména jih Evropy se obává, že ECB by pod vedením někoho, jako je Weidmann, brzdila ekonomické oživení. K tomu se přidávají obecnější obavy z příliš vysoké moci Německa. Podle nedávného průzkumu Pew Research Center se téměř polovina Evropanů domnívá, že Německo má „příliš mnoho vlivu“ na chod EU. Z tohoto důvodu se i v Německu ozývají hlasy, že Berlín by neměl požadovat pozici šéfa ECB a podobné prominentní pozice. Merkelová je ale v situaci, kdy tak zřejmě bude muset učinit. Pokud totiž mají být plány Macrona implementovány, přesvědčit bude muset Němce, ne zbytek Evropy.

Autor: Matthew Karnitsching

(Zdroj: Politico)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

25.08.2022Co je pro Němce při sjednávání pojištění důležité? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
21.07.2020Macronova nezbytná reforma Saxo Bank (home.saxo)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688