Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  28.06.2017 12:57:55

První zaměstnání a daně

V letních měsících nastupují mnozí absolventi do svého prvního zaměstnání. Někteří si však udělají ještě poslední prázdniny. Jak je to s daňovými povinnostmi? Kdy mohou rodiče ještě uplatnit daňové zvýhodnění?

Pro mladé lidi nastupující do prvního zaměstnání je důležité si v prvé řadě uvědomit rozdíl mezi čistou a hrubou mzdou. Mzda, kterou obdrží na svůj bankovní účet je takzvaná čistá mzda, ovšem ta, kterou si dohodnou se zaměstnavatelem, bývá zpravidla hrubá mzda. Zaměstnavatelé se zaměstnanci o jejich čisté mzdě nemluví, neboť ta se i při stejné hrubé mzdě může mezi jednotlivými pracovníky lišit v závislosti na uplatněných daňových slevách. „Po obdržení první výplaty by neměli být absolventi překvapeni, že mají nižší mzdu, než jaká byla dohodnuta. Z jejich hrubé mzdy totiž zaměstnavatel odvádí zálohu na daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Podpis růžového formuláře

Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob lze uplatnit měsíčně daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 a případně i další slevy, podmínkou je však mít u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani - růžový tiskopis, který je však možné podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele. Při výpočtu sociálního pojištění a zdravotního pojištění žádné slevy nefigurují. Na sociálním pojištění je zaměstnanci z hrubé mzdy sraženo 6,5 % a na zdravotním pojištění 4,5 %. „Je-li nástupní hrubá mzda 20 000 , potom činí čistá mzda při uplatnění pouze základní slevy na poplatníka 15 850 ,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Jak vysoká bude daňová vratka?

Při nástupu do prvního zaměstnání během letních prázdnin nebo začátkem podzimu vznikne absolventovi nárok na daňovou vratku za rok 2017 pod podmínkou, že během roku 2017 zaplatil alespoň nějakou částku na zálohách na daň z příjmu. Vratka vzniká díky tomu, že se v ročním zúčtování daně za rok 2017 uplatní daňová sleva na poplatníka v plné roční výši 24 840 a za první měsíce letošního roku se ještě uplatní sleva na studenta, a to ve výši 335 za každý měsíc trvání studia. „Při práci po dobu šesti měsíců za hrubou mzdu 20 000 vznikne nárok na daňovou vratku čítající 11 700 , což je částka souhrnných záloh na daň, neboť záloha za jeden měsíc činí 1 950 , doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Daňové zvýhodnění

Na nezaopatřené dítě do 26 let může vždy jeden z rodičů uplatnit daňové zvýhodnění. Jestliže však dítě nesplňuje podmínku studia a již pracuje, potom daňové zvýhodnění na dítě uplatňovat nelze. Někteří maturanti a absolventi si ovšem ještě udělají takzvané poslední prázdniny, během kterých cestují s kamarády a užívají si poslední týdny studentského života. Následně nastoupí do zaměstnání až na podzim. V takovém případě může jeden z rodičů uplatnit daňové zvýhodnění na dítě ještě za měsíce červenec a srpen, protože statut studenta trvá až do konce srpna. Podmínkou je, aby dítě nemělo během posledních prázdnin příjem zakládající účast na nemocenském pojištění.

Zahájení podnikání

Někteří absolventi se místo nástupu do zaměstnání rozhodnou podnikat. Jestliže k výkonu samostatné výdělečné činnosti potřebují živnostenské oprávnění, potom si ho musejí nejdříve vyřídit a následně splnit svoji oznamovací povinnost u finančního úřadu, místně příslušné OSSZ a zdravotní pojišťovny. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti je potřeba počítat s měsíčními platbami sociálního a zdravotního pojištění. V prvním roce se platí minimální měsíční zálohy, které v roce 2017 činí 1 906 u zdravotního pojištění a 2 061 u sociálního pojištění.„Povinné měsíční zálohy je nutné platit již od prvního měsíce, přestože první platby za zboží či služby mohou na účet začít přicházet až po několika měsících,“ upozorňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

 

Zdroj: LESENSKY.CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688