Patria (Patria Finance)
Práce  |  02.07.2017 09:06:01

Jack Ma: Pracovní týden se výrazně zkrátí


Řady těch, kdo očekávají, že pracovní týden bude v budoucnu podstatně kratší, získaly o jeden hlas navíc. Zakladatel internetového obchodu Alibaba Jack Ma předpokládá, že za 30 let budeme pracovat jenom čtyři dny v týdnu. Jednoduché to ale do té doby nebude, dodává také jeden z nejbohatších lidí planety.

„Můj dědeček pracoval 16 hodin denně na poli a myslel si, že má hodně práce. My pracujeme osm hodin, pět dní v týdnu a myslíme si, že máme hodně práce,“ řekl Ma vysílací stanici CNBC. Za tři desetiletí budou lidé „pracovat jenom čtyři hodiny a možná čtyři dny v týdnu“.

Čínský miliardář se svým odhadem blíží číslům, která ve 30. letech minulého století zmínil věhlasný ekonom John Maynard Keynes. Ten tehdy předpověděl, že pracovní týden bude za sto let mnohem kratší. Jako důvod uvedl automatizaci, která bude zajišťovat stále více materiálních potřeb. Jeho odhad? Zhruba 15 hodin v týdnu.

Jednoduchých ale příštích 30 let nebude, říká také Ma. 

Obavy se točí kolem stále pokročilejší umělé inteligence (AI) a jejího pronikání do dalších oborů lidské činnosti.

Ma se domnívá, že AI v příštích 30 letech předstihne lidské vědění. V srdci této technologické „nové vlny“ budou data, kterých má už teď Alibaba o svých zákaznících obrovité množství. Umět podobnou záplavu dat zanalyzovat bude extrémně cenné, míní dvaapadesátiletý Číňan, který předtím, než založil Alibabu a stal se miliardářem, pracoval jako učitel. Časopis Forbes odhadoval velikost jeho čistého jmění ke včerejšímu dni na 28,3 miliardy dolarů, což znamená 23. místo v žebříčku top světových miliardářů.

Svět se bude točit kolem dat, říká nyní Ma. Pro ty, kteří na tuto vlnu nenaskočí, však bude budoucnost „bolestná“. Možný výsledek? Ztráta pracovních míst. „Přichází nová vlna,“ říká Ma. „Někteří, kdo ji chytí, budou bohatí, úspěšnější,“ říká také.

Ma není jediný, kdo si všímá významu analytických schopností a předpokládá jejich důležitou roli v pracovních procesech budoucnosti.

Eric Schmidt z vedení společnosti Alphabet, matky Googlu, se domnívá, že analýza dat je přesně tou klíčovou dovedností, se kterou by se mladí pracovníci měli seznámit blíže. Stejného názoru je Jonathan Rosenberg, poradce generálního ředitele Googlu Larryho Page.

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates vidí smysl správného nakládání s daty ve světovém zdravotnictví: Relevantní práce s daty podle něj zabrání šíření nemocí. A generální ředitel Tesly a SpaceX Elon Musk už pracuje na projektu, jak propojit lidský mozek s počítači a zajistit, že člověk dokáže data zpracovávat rychleji.

Zdroje: CNBC, Forbes.com

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

18.01.2023IPO Ant Group by se po odchodu Jacka Ma mohlo stát skutečností Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688