Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  23.06.2017 23:31:42

23. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Akcie na burze v New Yorku v pátek vesměs zpevnily. Index Nasdaq Composite zaznamenal první týdenní zisk za tři týdny díky ziskům technologických titulů, celému trhu v závěru týdne pomohl vzestup cen ropy.

Index Dow v závěru páteční seance klesl o 0,01 % na 21 394,76 bodu, S&P 500 zpevnil o 0,16 % na 2 438,30 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 0,46 % a uzavřel na 6 265,25 bodu. Páteční seanci zakončily v nepatrném mínusu sektory veřejných služeb, telekomunikací a financí, zbytek trhu posiloval v čele s odvětvími energetiky, technologií a základních materiálů. Index volatility VIX klesl o 4,39 % na 10,02 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelý bazický bod na 2,1423 %. Okolo 23.00 SELČ posiloval bitcoin podle coindesk.com o 0,88 % na 2 764,93 USD a ethereum zpevňovalo o 3,7 % na 325,94 USD.

"Zdá se, že nebude žádná hračka trh srazit níže. Po konci výsledkové sezóny došlo k celkem solidní rotaci peněz mezi sektory," poznamenal Marc Chaikin, ředitel Chaikin Analytics. "Není mnoho informací, které by aktuálně hýbaly s cenami akcií. Zdá se, že již začala letní líná nálada," doplnila Kim Forrestová z Fort Pitt Capital.

Růst cen technologických akcií včetně společností Apple (+0,45 %), Facebook (+1,09 %) a Microsoft (+1,35 %) přinesl zisk oborového indexu S&P 500 ve výši 0,82 %.

Ceny ropy se sice v pátek zhruba o procento zvýšily a vymanily se z 10měsíčních minim, to však nic nemění na tom, že jsou na cestě k největšímu pololetnímu propadu od konce 90. let. Index S&P 500 energetických titulů letos již ztratil 15 %.

Za celý týden se Dow zvýšil o 0,05 %, S&P 500 zpevnil o 0,21 % a Nasdaq Composite stoupl o 1,84 %.

Dolar v pátek reagoval na slabší než očekávané údaje o vývoji americké ekonomiky poklesem. Obchodníci se obávají zpomalení hospodářského růstu USA, nicméně čekají na příští týden, kdy budou zveřejněna data o inflaci a další důležité ukazatele. Obchodování s dolarem se tak udržuje v úzkém rozpětí.

Dolarový index, který sleduje vývoj americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, zaznamenal největší propad za tři týdny, kolem 21.20 SELČ ztrácel 0,35 % na 97,247 bodu. Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,41 % na 1,1198 USD a americká měna proti japonské klesla o 0,09 % na 111,23 JPY.

Přesně rok poté, co Británie hlasovala pro opuštění Evropské unie, byla libra zhruba o třetinu procenta silnější. Někteří investoři sázejí na to, že britská centrální banka zvýší úrokové sazby již v srpnu. Za rok od referenda libra ztratila 15 % vůči dolaru a téměř 13 % vůči euru. Vůči dolaru libra v pátek zpevnila o 0,35 % na 1,2726 USD, vůči euru stagnovala kolem 0,8800 GBP.

Euro v pátek sice nejprve zásadně zpevnilo, dolů ho ale posléze tlačila zpráva, že tempo růstu podnikatelské aktivity v eurozóně v červnu překvapivě zpomalilo z šestiletého maxima v předchozích dvou měsících.

Kurz dolaru se v úterý vyšvihl na měsíční maximum díky zvýšení úrokových sazeb centrální bankou, jakož i faktu, že nechala otevřené dveře pro jejich další vzestup koncem roku. S americkou měnou se však obchoduje jen v úzkém rozpětí, když obchodníci čekají na nové zásadnější podněty. Ty zřejmě přinese příští týden v podobě dat o inflaci, spotřebitelské důvěře, zásobách ropy a růstu hrubého domácího produktu.

Ceny ropy v pátek rostly. Příčinou bylo oslabení dolaru po zveřejnění slabších amerických hospodářských výsledků, než se očekávalo. Zvyšování ceny nahrává i růst poptávky. Na počátku obchodování ale cena zůstávala poblíž desetiměsíčního minima, na které se propadla v tomto týdnu.

Ropa byla v tomto týdnu na cestě k největšímu propadu v prvním pololetí za více než dvě desetiletí. Během šesti měsíců ztratila okolo 20 %.

Hlavní páteční události na amerických trzích

Výsledková sezóna

  • Kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry v prvním finančním čtvrtletí vydělal 671 milionů USD, zatímco před rokem hospodařil se ztrátou 670 milionů USD. Tržby však zaostaly za očekáváním analytiků. Akcie BlackBerry na Nasdaqu v pátek -12,21 %.

Goldman Sachs: Nízká volatilita? Sázet na ni nemá smysl, zkuste tyto živější akcie

V časech, kdy většina trhu investuje pasivně a překonávání indexů je i díky nízké volatilitě velice složité, přišli...

EUR/USD, ropa, zlato: Co naznačuje technická analýza?

Technická analýza měnového páru EUR/USD a cen ropy Brent a zlata, jejímž autorem je analytik Roman Sedmera z České...
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688