Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  21.06.2017 23:33:50

21. června: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Hlavní indexy amerického akciového trhu pokračovaly v poklesu, když je druhý den za sebou stahoval níže propad cen ropy. Výrazně ale oživil technologický sektor podpořený růstem cen akcií z odvětví biotechnologií.

Index Dow v závěru klesl o 0,27 % na 21 410,03 bodu, S&P 500 oslabil o 0,06 % na 2 435,61 bodu a Nasdaq Composite o 0,74 % zpevnil a uzavřel na 6 233,95 bodu. V plusu zakončily seanci sektory zdravotní péče, technologií a cyklického spotřebního zboží, ostatní odvětví v čele s energetikou ztrácela.

ANKETA: ČEMU MŮŽEME I BEZ STATISTIKY NA TRZÍCH VĚŘIT? 

Index volatility klesl o procento na 10,75 bodu, výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelý bazický bod na 2,1634 % a bitcoin podle coindesk.com ztratil 1,5 % na 2 729 USD. Na trhu s kryptoměnami zaujal nefalšovaný flash crash etherea, které zakončilo nakonec den slabší "jen" o zhruba 13 %.

Ceny ropy se propadly o další více než tři procenta na minima za deset měsíců. Index energetického sektoru ztratil 1,5 % a letos již přišel o 15 %. Klesly rovněž akcie z telekomunikačního a bankovního sektoru.

Naopak oborový index biotechnologií na trhu Nasdaq získal přes čtyři procenta a zaznamenal nejsilnější jednodenní přírůstek od listopadových prezidentských voleb. Sektor podpořily zprávy médií, podle nichž prezident Donald Trump chystá zmírnění regulace výrobců léků.

Na devizovém trhu dolar po dvou dnech růstu mírně sestoupil z úterního měsíčního maxima. Devizový trh se opět zaměřoval na britskou libru, která po slovech ekonoma z britské centrální banky o možnosti letošního zvýšení úroků ožila z úterního propadu.

Dolarový index, který sleduje vývoj dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ke konci dne proti úterý ztrácel 0,2 % na 97,54 bodu. Vůči euru dolar oslabil o čtvrt procenta na 1,1162 USD. Britská libra k dolaru získala 0,3 % na 1,2663 USD. Hlavní ekonom britské centrální banky Andy Haldane řekl, že by ve druhé polovině roku zřejmě podpořil zvýšení základní úrokové sazby.

V úterý libra spadla o téměř procento, když guvernér Bank of England Mark Carney dal najevo, že čas na zvýšení úroků zatím nedozrál. Otázka zpřísňování měnové politiky v Británii se dostala do centra pozornosti, když tři z osmi členů měnového výboru na zasedání minulý týden hlasovali pro zvýšení základní sazby.

Ceny ropy na světových trzích ve středu sestoupily na minima za deset měsíců. Trh neudržel dočasné zisky po údajích o poklesu zásob ropy v USA, brzy opět převládly obavy investorů z převisu nabídky nad poptávkou. Ropa nyní směřuje k nejhlubší pololetní ztrátě za 20 let.

Brent v závěru obchodování ztratil 2,6 % na 44,82 USD za barel a krátce předtím sestoupil až na 44,35 USD, nejníže od loňského srpna. Americká lehká ropa WTI sestoupila o 2,3 % na 42,53 USD a předtím klesla na 42,05 USD, rovněž minimum za deset měsíců. Od počátku roku ceny ztratily asi 20 %, což by znamenalo nejvýraznější pololetní pokles od prvního pololetí 1997, poznamenala agentura Reuters.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy na americkém trhu minulý týden klesly o 2,5 milionu barelů, což bylo o něco více, než odhadovali analytici v anketě agentury Reuters. Více, než se čekalo, se snížily také zásoby benzínu, které předešlý týden nečekaně vzrostly.

Ceny se po zprávě EIA zpočátku přehouply do kladného pásma, brzy ale obnovily pokles. Údaje o zásobách podle analytiků na vnímání situace na trhu nic podstatného nezměnily. "Zásoby ropy a benzínu v USA jsou výrazně nad svými pětiletými průměry, což bude ceny dále oslabovat," řekl analytik Abhishek Kumar z londýnské společnosti Global Gas Analytics. "Těžba ropy v této zemi se přitom navzdory nedávnému poklesu cen dále zvyšuje," dodal. Podle EIA vzrostla těžba v USA minulý týden o dalších 20 000 barelů na 9,35 milionu barelů denně.

Navzdory snižování těžby v rámci dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších producentů zůstávají zásoby i na globálním trhu ropy a ropných produktů nad dlouhodobými průměry. Íránský ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne ve středu řekl, že OPEC zvažuje výraznější omezení těžby, zatím ale vyčká, aby mohl zhodnotit vliv dosavadního snížení produkce. "Investoři chtějí důkazy, že škrty v rámci OPEC mění situaci na trhu, ale nedostávají je. Trh teď hledá bod, kdy se těžaři z USA ocitnou pod tlakem, a zatím tam ještě není," řekl Anthony Headrick z americké makléřské firmy CHS Hedging.

OPEC se na konci května rozhodl prodloužit dohodu o omezení těžby o devět měsíců, tedy do března příštího roku. Pokračuje tak stav, kdy OPEC a další signatáři dohody v čele s Ruskem v prvním pololetí dodávali na trh o zhruba 1,8 milionu barelů ropy za den méně než loni na podzim. V květnu signatáři plnili dohodu zatím nejvyšším tempem od jejího loňského sjednání, ukázaly úterní údaje.

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Spoluzakladatel amerického provozovatele alternativní taxislužby Uber Travis Kalanick odstoupil z funkce generálního ředitele podniku. Ve středu o tom informoval list The New York Times na svých internetových stránkách. Informaci později potvrdil mluvčí podniku.
  • Největší světový výrobce domácích spotřebičů Whirlpool bude mít nového šéfa. Jeffa Fettiga nahradí podle sdělení firmy po 13 letech ve funkci od 1. října dosavadní provozní ředitel Marc Bitzer. Změna přichází poté, co společnost zaznamenala několik rozpačitých čtvrtletních hospodářských výsledků. Akcie firmy zamířily po oznámení vzhůru, nakonec ale odepsaly 0,38 %.
  • Americká internetová společnost eBay bude garantovat nejnižší cenu 50 000 výrobků, aby se vyrovnala konkurenci a přilákala zákazníky. Od podzimu navíc zavede třídenní doručovací lhůtu na desítky milionů výrobků. Akcie eBay ve středu +0,09 %.
  • Počet žádostí o hypotéku ve Spojených státech v týdnu do 16. června po sezónním očištění údajů stoupl proti předchozímu týdnu o 2,8 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).
  • Prodeje starších domů ve Spojených státech v květnu meziměsíčně stouply o 1,1 % na celoročně přepočítané tempo 5,62 milionu jednotek. Čekal se pokles o 0,5 % na 5,55 milionu jednotek. V dubnu prodeje o 2,5 % klesly a dosáhly celoročně přepočítaného tempa 5,56 milionu jednotek.
  • EIA: Zásoby ropy v USA v uplynulém týdnu klesly o 2,451 milionu barelů (předchozí týden: -1,661 milionu barelů, odhad: -2,106 milionu barelů).
  • Citigroup snížila doporučení na akcie Target na "neutral" z "buy". Akcie Target ve středu -0,77 %.
  • Macquarie snížila doporučení na akcie Chevron na "neutral" z "outperform". Akcie Chevron ve středu -1,88 %.
  • UBS zvýšila cílovou cenu akcií FedEx na 235 z 215 USD. Akcie FedEx ve středu +1,11 %.

Firemní fundamenty? Hrají roli v desetině obchodů, tvrdí JPMorgan 

Výsledková sezóna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688