Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.06.2017 15:48:23

Čína: Starý problém, nové obavy?


Jsou to zhruba dva roky, co Čína propadem svých akciových trhů, obřím dluhem a zavrávoráním domácí měny poprvé vyslala varovný signál investorům po celém světě. Teď to vypadá, jako by se na tyto obavy zapomnělo. Problémy ale nezmizely, napsal list The New York Times.

Akcie čínských společností obchodovaných v Hongkongu a na dalších burzách mimo pevninskou Čínu stouply od zmíněného pádu na historická maxima. Skromněji se letos dařilo i na pevninských trzích v Číně, které se stáhly až v nedávné době.

A další milník čínské akcie čeká. Více než 200 titulů obchodovaných na čínských pevninských burzách bude zařazeno do indexu rozvíjejících se trhů MSCI Emerging Markets.

Proč je toto rozhodnutí důležité? Akciové indexy, které společnost MSCI sestavuje, sledují podílové i penzijní volby po celém světě. Na rozhodnutí se čekalo tři roky. Až do něj budou přiřazeny první z vybraných titulů, přiteče na akciové trhy v pevninské Číně až 18 miliard dolarů, odhaduje manažer MSCI.

Jenomže všichni investoři radost mít nemusejí.

"Největší zdroj nebezpečí?"

Čína je „největší makrobublina“ naší doby, říká Kevin Smith, generální ředitel a zakladatel společnosti Crescat Capital, která sází proti investicím v Číně. Situace podle něj překročila úrovně, které světoví finanční regulátoři považují za ty, kde se jiné státy historicky dostaly do problémů.

Ratingová Moody´s srazila v květnu čínskou ratingovou známku (na stupeň „A1" ze stupně „Aa3"), což udělala poprvé po 28 letech. A podle průzkumu, který zveřejnila banka Bank of America-Merrill Lynch, zmiňovali správci fondů Čínu v květnu za největší možný zdroj nepříjemných překvapení pro trhy. Poprvé od ledna 2016.

Odkud se tyto obavy berou? Svorníkem je dluh. Respektive enormní objem vypůjčených peněz, kterými Čína pomáhá podepřít svoji ekonomiku.

Kupící se dluhy

Podle Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS), která funguje jako centrální banka centrálních bank, dosahoval čínský dluh v závěru loňského roku 257 procent hrubého domácího produktu Číny a byl větší než americký.

Možná ještě větší obavy ale vyvolává tempo, kterým se navršil. Na konci roku 2007 dosahoval jenom 152 procent HDP. Podle analytické společnosti Capital Economics narůstal dluh v Číně podstatně rychleji než v prakticky všech ostatních velkých ekonomikách.

Vláda v Pekingu se narůstající zadlužování pokoušela v posledních měsících zpomalit. To ale na finančních trzích nezůstalo bez odezvy: řada investorů se obává, že utaženější úvěry by růst mohly zpomalit.

Zatím to zvládají...

Na tíživou situaci mohou poukazovat rostoucí úrokové sazby, které si banky účtují při půjčování mezi sebou navzájem. V květnu pak čínská centrální banka sdělila, že chce změnit způsob, kterým se vypočítává denní referenční sazba čínského jüanu vůči dolaru. Možností, o které se hovoří, je rozšířit denní fixing o takzvaný „proticyklický faktor“, což by podle analytiků znamenalo, že vláda bude mít domácí měnu zase pevněji v moci a efekt tržního ocenění se poněkud zmenší.

Podle portfolio manažerky Jian Shi Cortesiové ze správce aktiv GAM si Číňané zatím vedou dobře, pokud jde o zvládání rizika. „Trh je ale vždycky vyděšený, pokud ho nedokážou uřídit,“ dodává podle The New York Times.

Zdroje: CNBC, NYT

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688