Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.06.2017 10:09:11

Developer Korec: Hypoteční trh opět poroste, také díky ČNB

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu stoupla na 2,03 procenta z dubnových 2,01 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. O hypotéky byl v květnu zájem větší, než v dubnu. Podle developera Evžena Korce hypoteční trh dále poroste a pomůže tomu sama ČNB.

Během května si do banky přišlo pro hypoteční úvěr 10.334 klientů. Zájem o úvěry byl tak stejný jako v březnu. V květnu si lidé sjednali hypotéky za 21,155 miliardy korun, což je o 3,5 miliardy více než v dubnu a zhruba stejně jako březnu. Za celý letošní rokbanky uzavřely 47.335 smluv o hypotečním úvěru v celkovém objemu 96,3 miliardy korun, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. "Průměrné úrokové sazby se prozatím usadily na hladině okolo dvou procent, kde by mohly nějakou dobu vydržet. Některé banky dokonce korigují předchozí zvyšování sazeb úvěrů do 80 procent hodnoty nemovitosti, kde nejsou limitovány doporučením České národní banky," uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

"Hypoteční trh v letošním druhém čtvrtletí výrazně ovlivňují zásahy České národní banky (ČNB), která komerčním bankám nakázala výrazně zpřísnit poskytování hypoték. Úvěry na bydlení proto v návaznosti na tento krok zdražily a po zahájení platnosti přísnějších pravidel také klesl počet sjednaných hypotečních úvěrů. Tento stav ale bude pouze přechodný, protože všechny indicie mluví pro další růst. Jednak je to neustále rostoucí česká ekonomika a také historicky nejnižší nezaměstnanost. Lidé, kteří jsou prakticky neustále informováni o ekonomickém růstu a dostatku pracovních míst, nemají obavy z budoucnosti a rádi nakupují nemovitosti i za cenu velkého zadlužení. Co na tom, že cena nových bytů kvůli jejich nedostatku na trhu neustále roste, když hypotéky jsou stále tak dostupné," soudí generální ředitel developera Ekospol, Evžen Korec.

Zvýšená poptávka po úvěrech je částečně tažena nejistotou žadatelů, zda se doporučení ČNB stanou závaznými, a oni tak v budoucnu hůře dosáhnou na hypotéku. "Druhý faktor svědčícím pro očekávané pokračování hypotečního růstu představují paradoxně sami centrální bankéři. Respektive jejich zatím neúspěšný boj o ještě větší pravomoci. Zákon, kterým by ČNB získala možnost dávat komerčním bankám příkazy v oblasti hypoték (nyní může pouze doporučovat), totiž stále leží ve sněmovně a poslanci ho do podzimních voleb už nejspíš schválit nestihnou. Zabývat se jím bude znovu až nová sněmovna vzešlá z voleb, což celý proces zbrzdí minimálně o jeden rok. Toho zcela jistě využijí všichni hypoteční makléři, kteří budou lákat klienty se slovy: „Pořiďte si hypotéku ještě teď, než ČNB změní pravidla a už na ní nedosáhnete!“. Že to funguje, jsme se přesvědčili loni na podzim i letos na jaře, když začala platit první zpřísňující doporučení ČNB. V posledním měsíci se starými pravidly se s hypotečními úvěry roztrhl pytel. Podobný hypoteční boom proto můžeme očekávat také v nejbližších měsících," soudí Korec.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688