Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.06.2017 09:24:18

Rozbřesk: Na trhu s ropou zavládli medvědi


Jeden z trhů, na kterých ještě panuje volatilita, tuto svou vlastnost včera opět demonstroval. Řeč je o ropě a o tom, že její cena se včera dostala o více než 20 % pod svá letošní maxima.

Objevily se přitom protichůdné zprávy. Od OPECu a spol. zaznělo, že míra dodržování společné dohody na omezení produkce ropy byla v květnu vůbec nejvyšší za dobu jejího trvání. Bohužel pro Saúdy a ostatní však zároveň roste produkce ropy v zemích, jež jsou z dohody vyňaty, neboť v důsledku vnitřních problémů produkují stále mnohem méně ropy, než by mohly. Primárně jde o Libyi a Nigérii. Těžba ropy v Libyi má například atakovat čtyřletá maxima kolem 1 miliónu barelů denně. Abychom to dali do kontextu, tak oproti září 2016 to znamená růst produkce takřka o 700 tisíc barelů denně, což je množství, které dokáže s plány OPECu a Ruska zamávat.

Ačkoliv na novou dohodu OPECu a ostatních producentů ještě nestačil sednout prach, tak to nyní vypadá, že k vytyčenému cíli snížit výrazně zásoby ropy sama o sobě nebude stačit. Samozřejmě, devět měsíců je na trhu s ropou dlouhé období a stát se může leccos; například situace na Blízkém východě rozhodně není nejklidnější (Sýrie, Katar, Jemen,…), své problémy má Venezuela… Na nečekané události se však OPEC jistě nespoléhá a ministr pro ropu ze Saúdské Arábie al-Falih prostě zatím jen nabádá k větší trpělivosti s tím, že přijatým opatřením je třeba dát čas, aby zapůsobila.

Uvidíme, jak se bude trh chovat v létě, kdy by se měl překlopit do vcelku významného deficitu. Pravda, jde do značné míry o sezónní efekt, nicméně i tak vývoj bilance naznačí, co se může dít dál. Vývoj v poslední době nicméně ukazuje, že ten, kdo se obává výrazněji vyšších cen ropy v příštím roce (například setrvale nad 60 USD/barel), může zatím v klidu spát.

#Ropa vstoupila do medvědího trhu #bearmarket #Brent #WTI #OPEC - https://t.co/RdhKW9VjDu pic.twitter.com/YIO7e0hPO3

— Patria.cz (@PatriaCZ) June 20, 2017


TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna si proti euru včera odepsala desetník a končila okolo 26,30 EUR/CZK. Nepomohla jí ani slova člena bankovní rady, který dal jasně najevo, že by rád viděl vyšší úrokové sazby už ve třetím čtvrtletí, a že v dosavadním posílení o cca 3 % nevidí v tomto směru žádnou překážku. Tento názor je sice konzistentní s dosud platnou prognózou ČNB, avšak je otázkou, zda se do rozšiřování úrokového diferenciálu bude centrální banka až tak hrnout. Nakonec, pokud by byl trh zcela přesvědčený o tomto zvýšení, asi by to korunu nenechalo až tak chladnou. Na tuzemském dluhopisovém trhu přetrvává i nadále v podstatě klid. Kratší výnosy lehce zkorigovaly nahoru, delší zůstaly téměř beze změny.

EURUSD + zahraniční FX

Eurodolar pokračoval dolů, i když už ne tak rychle jako včera. Bez nových dat se pozornost zaměřila na komentáře z Fedu, které však už nebyly pro dolar tak příznivé jako nedávno. Stanley Fischer přispěl několika poznámkami k realitnímu trhu a Eric Rosengren potom poznamenal, že nízké sazby zvyšují obavy o finanční stabilitu a ztěžují budoucí boj s recesemi.

Dnešní kalendář očekávaných událostí je přitom zcela nezajímavý, ale dolar může sledovat politickou debatu v USA o tom, zda se Kongres může rozhoupat k tomu, aby něco provedl s daněmi (což by potenciálně USD mohlo podpořit.)

Libru nepříjemně překvapil guvernér BoE, jehož komentář šel proti nedávnému poměrně jestřábímu výsledku měnového zasedání. Carney vyslal signál, že by se zvyšováním sazeb nespěchal a počkal by si, k jaké formě brexitu Británie zamíří a jak na to zareaguje ekonomika.

Holubičí výstupy z včerejšího jednání maďarské centrální banky rovněž oslabily forint. MNB nejenže dále omezila přístup do repo operací (na 300 mld. forintů), což dále srazí tržní úrokové sazby, ale navíc stále komunikuje šanci na to, že dále uvolní měnové podmínky. Kromě toho pak v nové prognóze bylo splnění cíle odloženo o dalšího půl roku (začátek rok 2019).

Ropa

Ropa včera zažila další výplach a cena Brentu se propadla pod 46 USD/barel. Nálada na trhu zůstává negativní a včera optimismu neprospěly zprávy o tom, že produkce ropy v Libyi asi brzy dosáhne miliónu barelů denně.

Dnes se pozornost soustředí zejména na data o zásobách z USA za minulý týden. Statistiky API sice včera naznačily pokles zásob ropy, zároveň však rostly zásoby produktů.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688