Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  21.06.2017 07:48:39

DOWER-D: Spekulace - je čas myslet dopředu!

Konec minulého týdne a začátek stávajícího týdne, viz graf japonských svící indexu PX, potvrzují trend rostoucí volatility tuzemského akciového trhu. A od výkyvů na trhu je jen krůček ke spekulacím. Jde jen o to využít výkyvy v náš prospěch. Ale jak?

Klíč ke správné odpovědi hledejme v aktuální situaci. (1) Investoři nemají kam své peníze investovat. (2) Reálnou ekonomiku ovládla "finanční ekonomika", avšak investoři jsou z minulosti zvyklí investovat do reálné ekonomiky, tedy do konkrétních společností a odvětví. Finanční ekonomika je tlačí investovat do investičních produktů.

Investovat do konkrétních společností nebo odvětví a investovat do finančních produktů je ovšem podstatný rozdíl. Zvlášť, a v tom tkví kouzlo okamžiku, když i ona dnes tolik preferovaná finanční ekonomika je stejně závislá na oné, svým způsobem "zavrhované", reálné ekonomice.

Například ENERGETIKA. Investice do konkrétní elektrárny generuje konkrétní dividendy (že může být zisk rozkraden či rozdán je jiná věc). Žádným vykonstruovaným finančním produktem si ale ani nezatopíme, ani nerozsvítíme. Ani tenkrát, když budou energetické akcie či dluhopisy společností z energetiky zabalené do sebeúhlednějších finančních balíčků.

A teď si k objasnění finanční ekonomiky proberme aktuální hit, který má blízko, tedy zatím, k finanční ekonomice. BLOCKCHAIN. Zdá se, že neuděláme chybu, když do blockchainu budeme investovat. Svou šanci má, nicméně... Blockchain přišel na svět s bitcoinem, když zavedení nové technologie dalo bitcoinu konkurenční výhodu. Nicméně o to častěji se objevují také produkty, které si na nové a novou technologii jen hrají. S jediným cílem. Umožnit svým tvůrcům rychlé zbohatnutí - a obrat investory. A tak znovu hrozí, u nás tak dobře známé, vylévání vaničky i s dítětem.

Ale zpět k akciovým trhům. Akcie, dluhopisy, private equity a další jsou sice nástroji s vyšším rizikem, delší splatností případně i horší likviditou, nicméně v návaznosti na dnes už celkem dlouhodobou politiku centrálních bank držet při zemi inflaci jsou tyto produkty celkem zajímavé a nesou i zajímavé reálné výnosy. Tak proč to měnit, že? Jenže právě v tom tkví háček.

Firmy cítí změnu ve spotřebitelské poptávce a proto omezují investice do reálné ekonomiky. Nicméně právě reálná politika, ostatně jako život sám, nutí firmy i jednotlivce k rovnováze. Pokud převáží nabídka finančních produktů nad nabídkou reálných produktů kyvadlo se otočí a vrátí k reálné ekonomice. A protože čert je vždy ukryt v detailu má i popisovaný proces svého čertíka. Je jím produktivita práce.

Produktivita byla od nepaměti motorem ekonomického růstu - ale pozor! - reálné ekonomiky. Ve finanční ekonomice je tomu jinak. Místo k produktivitě upřeli investoři svou pozornost k inflaci, potažmo centrálním bankám, které tak drží ruku i na kormidle produktivity. I proto se známý Bill Gross domnívá, že "... kapitalismus založený na financích a podporovaný destruktivní monetární politikou nepodporuje, reálnou politiku, naopak začíná erodovat."

A propo produktivita. V Česku má prazvláštní příchuť. Před pár dny na konferenci Směrem k práci 4.0 zaznělo, že s digitalizací ubude až 53% pracovních míst. Nejde o ta procenta, ale o to, že tento problém existuje a musíme se rozhodnout, jak ho řešit. Výjezdy politiků s podnikateli za hranice naznačují, že zaměstnanost chceme udržet za cenu montoven. Jakýkoliv náznak tvůrčí změny struktury pracovních postů chybí. To je ale samozřejmě špatně. S produktivitou je pak svázán ještě jiný problém, už nás reálně sužuje. Co s volným časem oněch 53% uvolněných pracovníků? Zatím problém řešíme bobtnáním různých úřednických a "manažerských" postů. To je ovšem cesta do pekla.

To všechno jsou témata k zamyšlení a - a to především! - ke směrování našich investičních spekulací. Stojíme na prahu léta a oněch avizovaných změn, je tedy ještě čas k zamyšlení. Brzo ale budeme muset naše investiční spekulace někam nasměrovat. Rozhodování bude často riskantní a ne každý investor ho zvládne. Tuzemský kapitálový, potažmo akciový trh je naštěstí přehlednější a méně nebezpečný. Nicméně brzy nás přinutí poohlédnout se i jinde po světě. Jinými slovy: nehledejme v létě jen vhodné produkty/tituly, ale hledejme i zajímavé a především věcnou znalostí zvládnutelné trhy.

 

 DOWER-D










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688