Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.06.2017 15:45:46

Akcie Snapu míří pod upisovací cenu. Bez solidního podnikatelskéo modelu líp nebude, říká analytik Patria Finance

Vystřízlivění. Tak hodnotí vývoj akcií společnosti Snap zpravodajské agentury poté, co se po čtvrteční obchodní seanci cenné papíry firmy dostaly na cenu 17 dolarů za kus, což je částka z březnového úpisu primární emise cenných papírů. Agentura Bloomberg vysvětlila pád akcií ztrátou důvěry investorů ve společnost, která svůj byznys upnula na mobilní aplikaci, která umožňuje uživatelům zachytit video a obrázky, umístit je do online prostoru a po několika sekundách je aplikace „vymaže“.

Primární emise akcie společnosti Snap byla označovaná jako nejsledovanější úpis cenných papírů amerického technologického sektoru za několik let. Jenže neuběhly ani čtyři měsíce a investorům zbyly doslova jen oči pro pláč. Akcie Snapu totiž doklopýtaly až k hodnotě 17,00 USD/akcii, což byla cena stanovená v březnovém úpisu počáteční veřejné nabídky akcií firmy.

Příběh akcií Snapu začal ale doslova bombasticky. Při obchodním debutu totiž vylétly akcie firmy až na cenu 29,44 dolarů za akcii. Jenže - od té doby hodnota akcií neustále klesala. Nakonec, tento čtvrtek, atakovala cena nejnižší hodnotu od IPO, ale zatím se nedostala pod 17,00 dolarů.

Snapchat je populární aplikace mezi lidmi mladšími 30 let, kteří si dokáží „užívat“ králičích tváří a duhových zkreslení jejich fotek a obrázků. Kritika analytiků ale míří na příliš vysoké ocenění akcií a neschopnost firmy udržet tempo růstu uživatelů aplikace. Agentura Bloomberg připomíná navíc ostrou konkurenci s gigantem Facebook. Snap Inc navíc varoval, že růst zákazníků nemusí mít zlepšující se trend. Obavy vzrostly poté, co výsledky hospodaření za první čtvrtletní Snapu ukázaly v květnu 2017 klesající růst výnosů a zklamání investorů, kteří doufali, že společnost dokáže překvapit příznivými čísly o zájmu uživatelů.

Agentura Blomberg v této souvislosti připomíná, že oslabení akcií pod cenu IPO není ničím neobvyklým ani ve sledovaných segmentech, jakým je právě technologický sektor. Například akcie Alibaba oslabily pod svou IPO cenu po 233 dnech na akciovém trhu, akcie Facebook se dostaly pod svou IPO cenu už druhý den obchodování, ale nyní jejich cena překonává upisovací cenu téměř o 300 procent.

„Již v naší předúpisové analýze jsme zmiňovali, že se nám titul zdál při úvodní ceně 17 USD za kus nadhocen," řekl k aktuálnímu vývoji cen akcií Snapu Ján Hladký, analytik Patria Finance. „Odrazovala nás zejména vysoká relativní valuace vůči sektoru, pomalu rostoucí uživatelská základna a také lehce kopírovatelné funkce aplikace. Poslední měsíce nás v naších předpokladech jen utvrdily," řekl Ján Hladký. Podle analytika Patria Finance zmiňovaný Facebook bez výčitek uvedl do své aplikace Messenger funkce Stories nebo Lenses, které byly předtím výhradou Snapchat. „První kvartální výsledky od uvedení na burzu zase odhalily další zpomalení růstu uživatelské báze. U společností klasifikovaných jako růstové nejsou vysoké valuace ničím výjimečným, jelikož sází na budoucí generaci cashflow. Aby si však byla takovouto valuaci zasloužily, musí mít v první řadě solidní podnikatelský model a rychle rostoucí provozní metriky. V případě Snap však prozatím nevidíme ani jedno,“ doplnil Ján Hladký.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688