Research (Česká spořitelna)
Ze světa  |  15.06.2017 10:32:04

Letem světem

Emmanuel Macron během své návštěvy Velké Británie prohlásil, že pokud se Spojené království bude chtít vrátit, tak „dveře zůstávají otevřené“ Čím déle ale bude Británie váhat, tím těžší návrat bude. Podobně se vyjádřil i německý ministr financí Wolfgang Schäube. Mayová ale nenaznačila, že by se její názor na Brexit nějak změnil. Vyjednávání by měla začít příští týden v pondělí.

Španělský ministr financí Luis de Guindos pak vyzval Evropskou unii k bližší integraci, přičemž varoval, že prostor pro učinění klíčových rozhodnutí se rychle krátí. Evropu ještě čekají německé parlamentní volby, z kterých by měla vítězně vzejít Angela Merkelová a její CDU. Očekáváme tedy pokračování současné vládnoucí koalice CDU-CSU. A i kdyby Merkelová náhodou nevyhrála, tak bude vládnout Sociální demokracie Martina Schulze. Tak či onak Německo téměř jistě povede proevropsky naladěná strana (preference Alternativy pro Německo se pohybují někde okolo 10%). Ale zpět k tématu. Německé volby jsou poslední událostí, která v dohledné době přispěje ke kumulaci politického kapitálu potřebného k provedení nutných reforem (nepočítáme možnost předčasných voleb v Itálii). Mandát provádět změny ale není trvalého charakteru a poměrně záhy začne vyprchávat. Evropská unie by proto raději neměla příliš dlouho váhat. Navíc současný stav věci je dlouhodobě neudržitelný a EU se jednou tak či tak bude muset rozhodnout, zda v otázce integrace učiní krok vpřed nebo vzad. A v zájmu celé Evropy je lepší dříve nežli později.

A ještě jedna unijní. Dnes se koná zasedání euroskupiny, jehož ústředním tématem bude Řecko. To splnilo své závazky a momentálně čeká, zdali mu tzv. Troika (Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond) pošle další prostředky z třetího záchranného balíčku. My se domníváme, že vše bude mít hladký průběh, jelikož si Evropa teď, když konečně začala opět růst, nemůže dovolit nový problém v podobě krachujícího Řecka. Celá věc má ale ještě jeden rozměr. My sice očekáváme, že Řecko prostředky dostane a bude schopno své věřitele uspokojit v řádném termínu, jak ale bude vypadat řecká dluhová politika v následujících letech, to už je otázka zcela jiná. A na odpovědi se členové Troiky zatím nebyli schopni dohodnout. Na jedné straně stojí Německo, Francie a další země, jejichž banky a občané jsou věřitelé Řecka a které trvají na tom, aby Řecko splatilo celý dluh do posledního centu. Na straně druhé je pak Mezinárodní měnový fond, který si nemyslí, že je pozice Řecka dlouhodobě udržitelná, a požaduje, aby věřitelé Řecku část dluhu odpustili. Třešničkou na dortu je pak fakt, že MMF zatím vystupuje pouze v roli poradce a technické podpory a finančně se na záchraně Řecka nepodílí. To by ale státy eurozóny rády změnily, jelikož aktivní účast MMF by celému programu přinesla značnou kredibilitu. Jenže MMF podmiňuje svoji účast právě renegociací řeckého dluhu, proti které země eurozóny tak ostře vystupují. Aby byly schopny najít kompromis, tak každá ze stran bude muset učinit jisté ústupky. Blížící se termín německých parlamentních voleb ale celou věc opět komplikuje. Pokud by totiž věřitelé byli nuceni odepsat část řeckého dluhu, tak by pak musela Angela Merkelová svým naštvaným voličům vysvětlovat, proč přišli o část svých úspor. A do toho úkolu se jí těsně před volbami zcela jistě nechce.


Roman Sedmera 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688