Markéta Höfferová
(Kurzy.cz)
15.06.2017 10:10:13

Španělsko sužují vedra, meteorologové čekají až 42 stupňů

Španělsko podle ČTK sužují v těchto dnech neobvykle vysoké teploty, které jsou podle místních meteorologů vysoce nad normálem pro tuto část roku. Nejhorší je situace v centrální části a na jihozápadě Pyrenejského poloostrova, kde mají v některých místech dnes teploty dosáhnout až 42 stupňů ve dne a v noci někde neklesnou pod 25 stupňů Celsia.

Meteorologové varují před vysokým indexem ultrafialového záření, které může způsobit spáleniny kůže. Nejvyšší stupeň 11 má být dnes překročen mimo jiné na atlantickém ostrově Tenerife. Jen o jeden stupeň nižší bude UV index v jihošpanělské Andalusii, v Madridu, Salamance, Barceloně či na Mallorce.

Vlna veder vrcholí na Pyrenejském poloostrově právě v těchto dnech a podle předpovědí nepoleví dříve než začátkem příštího týdne. Čtyřicítky dnes očekávají meteorologově například ve městě Ciudad Real, které leží asi 200 kilometrů jižně od Madridu, či v ještě jižněji položených městech Córdoba a Granada.

Jen o něco méně bude v Madridu, kde ve středu několik škol zrušilo kvůli horku odpolední vyučování.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty