Zdravé a lahodné jahody: co o jahodách možná nevíte...

TNBiz, 12.6.2017

Sezóna jahod už začala a na mnoha místech tak odstartovaly i první samosběry. Zde se podívejte, kde jahody koupíte ve vašem kraji, nebo kde je možný samosběr. Na plantáže určitě vyrazte, sladké ovoce má totiž hned několik významných vlastností. Napomáhá třeba zlepšit zdraví i sexuální apetit.

Vyzkoušejte si, co vše o jahodách víte. Tušili jste třeba, že rudé ovoce patří do rodiny růží a že to, co jíte, nejsou ve skutečnosti plody? Ministerstvo zemedělství přináší ty nejzajímavější informace týkající se jahod.

1) Jahoda není bobule ani plod

To, co se jí, není plod, ale květní lůžko. Plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Průměrná jahoda jich má na svém povrchu asi 200.

2) Jahody obsahují důležité vitaminy

Jahody jsou zdrojem hned několika vitaminů - "céčka" obsahují víc než citrony nebo pomeranče, najdete v nich ale i vitaminy A, B, E a spoustu minerálních látek jako jsou draslík, fosfor, hořčík a vápník.

3) Chrání vaše zdraví

Žádné české ovoce není tak bohaté na mangan, který je důležitý pro tvorbu krve. Jahody pomáhají při léčbě jaterních chorob, dně či artróze, ale také podporují činnost ledvin a působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Navíc vyživují nervy a mozek, harvardští vědci také zjistili, že ochraňují před některými typy rakoviny.

4) Jsou nízkokalorické

Ačkoli je pro jahody typická sladká chuť, ve skutečnosti obsahují pouze asi 10 procent cukru. Patří tak mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií. Navíc jsou dobrým zdrojem tekutin.

5) Pomáhají čistit zuby

Zrníčka jahod obsahují zinek, který přispívá k čištění zubů a odstraňování bakterií. Díky kyselině jablečné navíc pomáhají bělit zuby.

6) Účinné afrodiziakum

Vysoký obsah zinku v jahodách má ještě jednu velkou výhodu - zvyšuje sexuální výkonnost obou pohlaví.

7) Nejsou pro malé děti!

Ministerstvo zemědělství upozorňuje, že červená lahůdka není pro každého. Jahody by neměli jíst děti do dvou let a alergici na acylpyrin. Už dříve odborníci upozorňovali, že jahody u malých dětí mohou vyvolávat průjmy a způsobovat vyrážky.

8) Nemýt je v tekoucí vodě!

Abyste si vychutnali chuť jahod naplno, měli byste je konzumovat čerstvé. Mytím pod tekoucí vodou ztrácejí jahody až 50 procent vůně! Pokud je chcete umýt, položte je do mísy s vodou a nechte okapat.

9) Džemy nemají tolik vitaminů

Ačkoli jsou jahody velmi zdravé, tepelné úpravy jim škodí! Ztrácejí pak vitamin C, proto také jahodové džemy spadají spíš pod sladkosti než zdravé jídlo. Mražení věšinu živin a účinných látek zachovává. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky