Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.06.2017 18:04:20

Nekráčejme tam, kde nás chtějí teroristé. I při sportu se umírá více

Teroristické útoky mají za cíl vzbudit ve společnosti strach a dostat celá města do stavu podobného obležení. V Evropě tato strategie podle všeho funguje. Vlády reagují na sérii teroristických útoků zvýšením výdajů na obranu o miliardy eur. Dochází k posílení odolnosti budov, na promenádách se objevují barikády a na ulicích lze běžně vidět hlídkující vojáky, vybíráme z textu Roberta Muggaha ze SecDev Group pro Politico.

Hrozba teroru je reálná, ale naše reakce by měla být odpovídající její velikosti. Teroristé pravděpodobně udeří znovu a není čas na pohodlnost. Na druhou stranu bychom ovšem neměli zapomínat, že riziko úmrtí na teroristický útok zůstává v Evropě dramaticky nižší než ve většině zbytku světa. Přes všechny útoky, které se staly, zůstává terorismus na našem kontinentě extrémně výjimečným jevem. Dokonce i v roce 2016, kdy došlo k bombovému útoku v Bruselu a k útokům v Nice a Berlíně, se počet obětí teroristických útoků ani zdaleka nepřiblížil počtu úmrtí při sportovních aktivitách či počtu sebevražd. O počtu úmrtí na srdeční choroby či na rakovinu nemluvě.

Následující obrázek ukazuje počet úmrtí na 100 000 obyvatel. Sestupně jdou za sebou úmrtí na rakovinu, srdeční choroby, choroby dýchacího ústrojí, sebevraždy, dopravní nehody, úmrtí z horka, při sportovních aktivitách, úmrtí chodců, úmrtí spojená s nějakým spotřebním zbožím a vraždami. Na předposledním místě jsou teroristické útoky, za nimi se nachází úder bleskem:

 

Uvedené shrnutí nemá naznačovat, že Evropě nehrozí nebezpečí. Obyvatelé mnoha hlavních měst mohou dosvědčit, že poslední roky byly krvavé. Moderní teroristické útoky mají za cíl hlavně šíření paniky a zastavení běžného života lidí v městech. Do určité míry se jim tohoto cíle podařilo dosáhnout. Evropa bude muset lépe využívat své zpravodajské služby, policii a vztahy v komunitách. Odolnost vůči teroristickým útokům musí být zvýšena stejně jako naše schopnost se z nich zotavit.


 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688